Közélet

2013.10.09. 08:46

Zrínyi zarándokútján jártak

Link Eszter, Jambrik Bettina és Császár István, a tatabányai Kossuth-középiskola diákjai, felkészítő tanáruk Mátraházi Ferenc kíséretében, Zrínyi zarándokútján vehetett részt.

kemma.hu

A csapat tagjai három előzetes írásbeli fordulón keresztül jutottak be a Lakitelki Népfőiskola által meghirdetett, a Zrínyi család életéről szóló Kárpát-medencei történelmi vetélkedő középdöntőjébe, ahová a magyarországi és a határon túli legjobb 24 csapat jutott be.

A legsikeresebb 12 csapat mérhette össze tudását a szóbeli döntőben, ahol a legjobbak jutalma egy horvátországi többnapos kirándulás volt, amelyet az országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor vezetett, aki egyben a verseny védnöke is. Az egyházi gimnáziumok mellett a kossuthos diákok voltak az egyetlen szakközépiskola, amely részt vehetett a zarándokúton.
A diákokat Vasváron a polgármester asszony fogadta, és ismertette meg a város nevezetességeivel.

A következő úticél a Horvátországban található Zrínyifalva és Csáktornya, Varasd, ahol a horvátországi magyar nagykövetség munkatársai kalauzolták a diákokat. A történelmi emlékhelyek megtekintése mellett Csáktornyán megkóstolhatták az év vendéglőjében a helyi ételkülönlegességeket.  Nem maradt ki a programból Mindszenty József érsek szülőfaluja sem. A tanulók és kísérőtanáraik koszorút helyeztek el a méltatatlanul elfelejtett Nagy Gáspár költő sírjánál. A program része volt Szigetvár, ahol rögtönzött bemutatót tartottak a diákoknak, akik kipróbálhatták Zrínyi korának fegyvereit, egykori ruháikat.

A várban a tatabányai diákok Zrínyi Miklós lovasszobránál rövid műsorral emlékeztek a hős vezérre.
A tartalmas kirándulás után újabb megmérettetésen vesz részt a tatabányai csapat. Sikeresen bejutottak a Bethlen Gábor Alapítvány és a Lakitelki Népfőiskola által meghirdetett Erdély Aranykora Kárpát-medencei történelmi vetélkedő középdöntőjébe, amelyre október 11-én Lakitelken kerül sor.

A másnapi döntő legjobbjai október 23-án Kolozsvárra utazhatnak, Bethlen Gábor szobrának átadási ünnepségére. A vetélkedő védnöke Lezsák Sándor mellett Böjte Csaba atya. A fiatalok felkészítő tanárukkal teljes erőbedobással készülnek, hátha ott lehetnek a szoboravatón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!