Közélet

2013.05.07. 08:04

Érettségi: a magyar után jön a matek

Alapjában véve diákbarát volt az idei magyar nyelv és irodalom érettségi középszinten, ugyanakkor többeket megizzasztott az első, 60 perces szövegértési feladat táblázatkitöltős része. Kedden a matematikával folytatódtak az írásbelik.

Sz. A.

"Anyukád írt nekem sms-t, hogy írt a te telefonodra. Kapcsold be!" - fogadta az egyik végzős lány sorstársát a tatai Eötvös József Gimnázium udvarán, amikor kiléptek a szigorú biztonsági intézkedésekkel védett alma materből.

A magyar érettségi összesen négy órás volt, az első 60 percben Gósy Mária nyelvész gyermeknyelvvel, anyalnyelv-elsajátítással kapcsolatos írása alapján szövegértési képességeikről adtak számot a diákok, majd jött a 3 órás szövegalkotási feladat. Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részletét, egy Márai Sándor-elbeszélést, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költeményt elemezhettek az érettségizők.

A négy órás emelt szintű vizsgán Csokonai Vitéz Mihály került a középpontba, de hivatalos levelet is kellett írni, és komoly témát feszegetett az a fogalmazás is, amelyben arról kellett értekezniük, hogy egy ember gondolatai teljes mértékben átvehetők-e, tudássá alakíthatók-e.
A diákok többsége azonnal bekapcsolta telefonját, és értesítette az aggódókat, mit választott, hogy sikerült a vizsga. Az udvaron csak úgy repkedtek a nehéz, könnyű, Márai, érvelés szavak. Kétségbeesett hangot szerencsére nem hallottunk.

--------------------------------------------------------------------------
A középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi kérdései.
A középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi hivatalos megoldókulcsa.
--------------------------------------------------------------------------

Ugyanakkor többen is nehéznek ítélték a nyelvészeti cikkhez kapcsolódó kitöltős táblázatot, amelyben a beszédtanulás fázisainak jellegzetességeit kellett a megfelelő rubrikába írni, de összességében nyugodt szívvel távoztak a termekből. Az Eötvöst az első diák 11:20-kor hagyta el, a többség fél tizenkettő után adta le írásbelijét.

Füssy Kinga Brigitta Márait választotta, és szerinte a történelem lesz a legkevésbé nehéz, míg Pisch György szerint az emelt szintű fizika lesz a legkönnyebb. Stróbl Vanda ellenben a történelemtől tartott kissé.
A diákoknak nem volt sok idejük kifújni magukat, hiszen ma a matematikával folytatódik a sor, aztán jön a történelem, a nyelvek és a többi...

--------------------------------------------------------------------------
Az emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségi kérdései.
Az emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségi hivatalos megoldókulcsa.
--------------------------------------------------------------------------

Rau Adél (Eötvös, Tata):
- Nem volt nehéz a középszintű magyar érettségi, a szövegalkotási feladatnál én a műelemzést választottam. A magyartól és a történelemtől féltem, félek a legjobban. A gimnáziumi évek alatt többször is írtunk összehasonlító elemzéseket a magyarórákon, az érettségire magára is készültünk, szóval ezzel nem volt probléma. A vizsgára én nem hoztam magammal kabalát.

Prijatelj Bendegúz (Eötvös, Tata):
- Márai Sándor Az árva című novelláját elemeztem a kifejtős kérdésnél. Őszintén bevallom, nekem bármelyik másik író, költő is legalább akkora meglepetés lett volna, mint Berzsenyi, Csokonai vagy épp a lengyel filozófus, mert nem a magyar az erősségem. A történelem és a matematika jobban is megy, és kevésbé is tartok tőlük. Angolból emelt szinten fogok vizsgázni.

Gajdácsi Márk (Kossuth, Tatabánya):
- A szövegértés nem volt könnyű, de a táblázatos, 12 pontos feladaton kívül nagyjából kitölthető volt. Sokan időszűkében voltak, én is az 59. percben fejeztem be. Az osztályból jóformán csak én választottam az érvelést. Húsz 20 percig ültem, hogy milyen értelmes gondolatokat fűzhetnék az utazás motívumához. 3,5 oldalt írtam. Arra is figyeltem, hogy ne közhelyeket írjak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!