Közélet

2010.06.25. 15:23

Pincenyitó: víz is van, bor is lesz

Címkék#Esztergom

Sajnos, az idei, rendkívül esős időjárás következtében a talaj a Várhegyen is több méter mélyen átázott. Így lehetséges, hogy a szakszerű felújítás ellenére több helyen beázik a hatalmas, sok íves téglaboltozat. Ennek kijavítása folyamatban van, s július elsején, a tervezett közönség-átadáson már hiba nélkül „üzemelhet” a különleges rendszer.

Rafael Balázs

A főszékesegyház előtti, hatalmas és széles, impozáns feljáró egy óriási, négyezer négyzetméteres pincerendszert rejt. A közepén áthaladó Sötétkapu nevezetű alagúttól jobbra és balra voltak valamikor az esztergomi érsekség bor-, termény-, nyersanyagraktárai. A rendszerváltásig különböző tulajdonviszonyok szabdalták szét; 1990 után előbb az Ószemináriumot, az északi kanonoksort, majd a pincerendszert újították fel.

A mintegy két éve alapított Prímási Borrenddel együtt a hazai borvidékek egy-egy speciális elárusítóhelyen mutatkoznak be. Már láthattuk a korábbi bemutatókon, hogyan néz ki Tokaj, Somló, Egere „üzlete”, ahol palackos kiszerelésben kínálják a tájegységre jellemző borokat, a tervek szerint száznyolcvan féle kóstolható meg...

Működik már a Sötétkapuból nyíló interaktív bemutatótér is; itt egy gazdag borászati múzeum tárgyai között lehet kipróbálnia lopót (nem is egyszerű....), a palackozást, dugózást, s ha itt lesz az ideje, majd a szőlőpréselést, mustkészítést is.

Geönczeöl Attila főborász szerint a nagy beázások a környéken sok pincét fenyegetnek; az itteni vizek elhárítása igencsak szükséges, mert már sok bejelentett csoportjuk van. Őket is várja majd az átépített Prímás Pince Étterem, belső emeletén a la cart, földszintén egyfajta önkiszolgáló térrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!