Közélet

2008.06.04. 19:48

Törvénytelen Eötvös-ügy? Alibihatározat a zrt. beígért szakértői nélkül

Kerti Katalin, az SZDSZ városi elnöke sajtótájékoztatót tartott szerdán. Közlendőjének lényege, hogy a fideszes többség által elfogadott, szerintük alapjaiban törvénytelen megoldás bírói felülvizsgálatát fogják kezdeményezni, mert a Városkapu Zrt. vezérigazgatója a tulajdonos önkormányzat előzetes jóváhagyása nélkül nem kérhette volna a gimnázium fenntartói jogának átvételét.

Palásti Péter

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Kerti Katalin szerint törvénytelenségek történtek
[/caption] Már javában tartott a nevelőtestületi értekezlet szerdán a gimnáziumban, ahol az igazgatói állásra újra pályázó korábbi vezetőt, Katona Mártát és vetélytársát, a budapesti Szakács Zoltánt hallgatták meg, amikor Úgy vélte, hogy  olyan „alibihatározat” született, mely csak időhúzásra jó, hiszen azt a fideszes képviselők is tudják, hogy a zrt. nem fogja megkapni a kiegészítő állami normatívát, mert nem jogosult rá, ugyanakkor a kapkodva kialakított helyzet  alkalmas arra, hogy politikai támadást indítsanak az oktatási tárca vezetője ellen is.

Az önálló cég önkormányzati intézményfelügyelőket bízott meg

Mégkérdeztük a Városkapu Zrt. vezérigazgatóját, Varga István Károlyt arról, hogy cégüknek milyen tapasztalata van a középiskolai oktatás terén. Megtudtuk tőle, hogy pillanatnyilag nem rendelkeznek szakemberrel, a feladatok előkészítésével a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti csoportját bízzák meg. Elmondta, hogy az induláshoz a város önkormányzata biztosítaná az indulótőkét, áthidaló hitellel pedig a zavartalan finanszírozásért vállalna garanciát tulajdonosként.

A zrt. gazdasági helyzetéről – kifejezett kérésünk ellenére – egyetlen konkrét adatot sem szolgáltatott. Kerti Katalin törvényességi kifogásaival kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „A társaság alapító okirata szerint a vezérigazgató jogosult a cég önálló képviseletére. A szóban forgó intézkedés tekintetében kértem, hogy a rendkívüli testületi ülésen a tulajdonos alapítói minőségében is erősítse meg a zrt. fenntartó-jog átvételére irányuló kezdeményezését.” 

Tatai-Tóth András az egyházat félti

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Tatai-Tóth András határozottan visszautasítja a vádakat
[/caption] Tatai-Tóth András országgyűlési képviselő szerdán már indulatosabban fogalmazott, mint a megyei közgyűlésen. Kijelentette, hogy a gimnázium tehetséggondozó alapítványának létrehozásában pedagógusként való közreműködését most rosszindulatú szándékkal emlegetik politikai ellenfelei, s úgy próbálják meg ezt beállítani, mint ha ő maga akarná privatizálni az iskolát. Megítélése szerint az a fideszes vád, amit egy országos napilap is közreadott, miszerint „Kiütötte az egyházat az MSZP” teljes egészében alaptalan. Már csak azért is, mert ő inkább az egyházat óvta és óvja attól, hogy a politika szolgálóleányává váljon.

Katona Márta a középiskola igazgatója is utalt arra, hogy a gimnázium részéről soha nem hangzott el egyház- vagy vallásellenes megnyilvánulás, s kijelentette, hogy nem is fog, bár a diákok és tanárok döntő többsége valóban nem kívánta és nem kívánja ma sem, hogy az intézmény egyházi fenntartásba kerüljön. Bizonyítja ezt az is, hogy 441 szülő már írásban nyilatkozott arról, hogy ha mégis egyházivá válna a gimnázium, akkor élni kíván azzal a jogával, hogy a fenntartói jogokat jelenleg is gyakorló megyei önkormányzat vezetői gondoskodjanak arról, hogy gyerekeiket helyezzék el világnézetileg semleges iskolában. Erre a dolgok pillanatnyi állása szerint nem lesz szükség. Pillanatnyilag...

Tekintse meg, hogyan szavaztak a megyei közgyűlés tagjai kedden!

Nem vették figyelembe a többség akaratát

A közéletben szerepet játszó felnőttek mellett kíváncsiak voltunk a diákok véleményére is. Az elsőként utunkba kerülő, 18. életévét már betöltő Bagi Martin azt tartotta a legszomorúbbnak, hogy a politikusok kihasználják a kiskapukat az Eötvös-ügyben is, ráadásul nem vették figyelembe a többség akaratát. Varga Tóth József is így vélekedett, s hozzátette még, hogy szerinte nem folytattak érdemi párbeszédet a tehetséggondozó alapítvány és a gimnázium vezetőivel sem. Úgy fogalmazott, hogy ami most történik a tatai gimnáziummal, az bármelyik középiskolával előfordulhat.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!