Közélet

2008.06.03. 19:31

Lányok siratták iskolájukat - Lemondott a patinás gimnáziumról a megyei közgyűlés

A Városkapu Zrt. villámszerű gyorsasággal jött, látott és győzött abban a harcban, mely a tatai Eötvös József Gimnázium fenntartói jogáért folyt. A megyei közgyűlés rendkívüli tanácskozásán kedden nekik adták át az intézményt.

Palásti Péter

[caption id="" align="alignleft" width="330"] A döntés után eltörött a mécses... (Fotó: Kiss T. József)
[/caption]Soha annyian még nem voltak kíváncsiak a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés tanácskozására, mint kedd délután. Egyetlen szék sem maradt üresen, érdeklődők sokasága állt végig a falak mentén, akik a nekik tetsző hozzászólásokat vastapssal jutalmazták, ugyanakkor időnként elragadtatták magukat kritikai megnyilvánulásaik során. Sem erre, sem arra nem volt szükség, hiszen a végeredményt egyetlen pillanatig sem tudták befolyásolni.

Képtelenek voltak erre az ellenzéki képviselők is, akik közül a szabaddemokrata Kerti Katalin módosító határozati javaslatot nyújtott be. Ennek lényege az volt, hogy a megyei közgyűlés a gimnáziumot ne a Városkapu Zrt.-nek adja át, hanem az Eötvös József Tehetséggondozó Alapítványnak. Indoklásában kifejtette, hogy a zrt. vezérigazgatója nem tehetett jogszerű ajánlatot a cég tulajdonosának tudta nélkül. Ezt a tényt nem menti az, hogy utólag hozzájárult a tatai önkormányzat. Kifogásolta dr. Völner Pál elnök úr által megszabott rendkívül rövid határidőket is, majd azt hangsúlyozta, hogy a megyei testület csak akkor dönthet jogszerűen, ha az ő indítványát fogadja el.


Nem így történt. A névszerinti szavazás előtt többször is elhangzott mindkét oldalról, hogy ebben az ügyben nagy a kapkodás. Leginkább arról vitatkoztak, hogy a Városkapu Zrt. megkap(hat)ja-e a kiegészítő állami támogatást vagy sem. A jobboldali döntéshozók bíztak abban, hogy igen, az ellenzékben lévők pedig szinte biztosra vették, hogy nem. Amennyiben az utóbbiaknak lesz igazuk, akkor a tatai és a megyei önkormányzatok többségét alkotó fideszes politikusok által elfogadott hétfői és keddi határozataik szerint minden marad a régiben, s a következő tanévtől is a megyei önkormányzat lesz az Eötvös-gimnázium fenntartója, pedig szerettek volna megszabadulni az iskolától.


Dr. Völner Pál elnök zárszavában egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy a bizonytalan helyzetet mindenképpen elkerülik azzal is, hogy más fenntartó ebben a tanévben már nem jelentkezhet be. Arról már csak a tanácskozás után a folyosón esett szó, hogy ez akár azt is jelentheti, hogy bármikor újra szóba kerülhet akár az egyházi iskolává alakítás is.

A többi intézményről később döntenek

A rendkívüli közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt a komáromi Széchenyi István Közgazdasági-Informatikai Szakközépiskola más fenntartónak, illetve öt további helyi intézmény Komárom Város Önkormányzatának történő átadása is. A tanácskozás során érkezett módosító javaslatot nagy többséggel elfogadták, így a hat komáromi intézmény sorsáról július 15-ig fognak dönteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!