Hírek

2006.05.11. 19:11

Castro sokat ér

Abdullah szaúd-arábiai király, Fidel Castro kubai elnök, II. Albert monacói herceg és II. Erzsébet brit királynő is szerepel a világ tíz leggazdagabb országvezetője között.

Gyükeri Mercédesz

Már csak százmillió dollár hiányzik ahhoz, hogy Fidel Castro felkerüljön a Forbes milliárdosainak listájára. A magazin szerint legalábbis a kubai diktátor 900 millió dolláros (183 milliárd forintos) magánvagyont halmozott fel az évek során. Castro természetesen cáfol, és azt állítja, nincs egy fillérje sem. Sőt, tavaly, mikor még „csupán” 550 milliós vagyont becsült a Forbes, egyenesen perrel fenyegetőzött. Az igazság végül – mint már annyiszor a diktatúra történetében – a Granma című napilap jóvoltából került napvilágra. A kubai állami sajtó élharcosa így írt: „Fidel gazdag, de csak a boldogságtól, hogy minden pillanatában az elesetteket szolgálta és szolgálja ma is, akikért feláldozta egész életét”.

Nos, a Forbes eltérő módszert alkalmazott tavaly és idén is. Eszerint a 79 éves, 1959 óta hatalmon levő Castro gazdasági ellenőrzést gyakorol olyan állami cégek felett, mint egy Havanna melletti konferenciaközpont, egy kereskedelmi lánc vagy a vakcinákat és más gyógyszereket gyártó Medicuba. Volt kubai tisztségviselők szerint Castro ezek profitjából le-lefölöz. A lap a nyereséget becsülte meg, s a sokak által emlegetett titkos svájci bankszámlákkal már nem is foglalkozott.

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy Castro majdnem kétszer annyi pénz felett rendelkezik, mint II. Erzsébet angol királynő. A Forbes ugyanakkor hangsúlyozza: az uralkodó félmilliárd dolláros vagyonába nem tartozik bele például a Buckingham palota vagy a koronaékszerek. Ezek ugyanis az állam tulajdonában vannak, s csak megőrzésre adattak át a királyi családnak.

A listán szereplő uralkodó nemesek – sejkek, királyok, hercegek – között a másik kivételt Egyenlítői Guinea elnöke, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo jelenti. A kis nyugat-afrikai országra – és 63 éves, 1979 óta hatalmon levő első emberére – akkor mosolygott rá a szerencse, mikor 1995-ben olajat találtak földjén. A megszerzett bevételből 700 millió dollár néhány éve egy amerikai bankhoz vándorolt, amely később 16 millió dolláros büntetést fizetett, mivel elmulasztotta értesíteni a hatóságokat a nagy értékű betétről. A kormány azt állítja, a pénz az államé, a Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet egyik vezetője azonban hangsúlyozza: „az Obiang-rezsim alatt az ország vagyona úgy működik, mint egy elnöki bankautomata”.

A Forbes listáját Abdullah bin Abdulaziz, Szaúd-Arábia 82 éves szaúdi uralkodója vezeti 21 milliárd dollárjával (mintegy 4 és fél billió forinttal). Kevéssel marad le mögötte Brunei szultánja, neki 20 milliárd dollár a vagyona. Őt követi az Egyesült Arab Emírségek sejkje 19 milliárd dollárral. A dubai sejk 14 milliárdja a negyedik helyre volt elegendő.
Messze lemarad tőle a liechtensteini herceg, a 61 éves Hans-Adam, akinek vagyonát 4 milliárd dollárra teszik. Az idén 493  milliárdos nevét felsoroló Forbes-listára még épp beférhet II. Albert monacói herceg, aki egymilliárddal büszkélkedhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!