Hírek

2006.05.30. 19:28

Az Akadémia visszavág

Országos kárt okoznak az olyan nyilatkozatok, mint amilyet Kóka János adott a Népszabadság május 24-i számában – áll abban a nyílt levélben, amelyet az akadémikusok küldtek a gazdasági miniszternek. Kóka úgy fogalmazott: a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kiváltságokra épít, rossz struktúrát őriz, nem segíti a kreativitást és a versenyképességet.

Bánky Bea

A tudósok úgy vélik, az interjú olyan súlyos tévedéseket és hamis állításokat tartalmaz az MTA-val kapcsolatban, amely mellett „nem mehetnek el szótlanul”. Az akadémikusok hangsúlyozzák: az MTA működésében jelentős változások történtek a rendszerváltás óta, például az intézetekben és kutatócsoportokban dolgozók létszáma 1987 és 2006 között 40 százalékkal csökkent.

Az akadémikusok nyílt levelükben kitérnek arra is, hogy az akadémiai intézetekben nem kevés fejlesztő kutatást végeznek a szakemberek. Szerintük szűklátókörű az a vélemény, amely az akadémiai kutatóintézetek gazdasági hasznát egyedül a szabadalmi bejelentések számán méri.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!