Hírek

2005.04.29. 09:02

A száz lépés egyikére várnak a szőlőgazdák

A feketemunkát vissza kell szorítani! Ha kell, több munkaügyi ellenőr járja majd az országot, s nem lesznek szívbajosak, ha bírságolni kell. Az idénymunkásokat feketén alkalmazók is várhatják a razziákat. A cél az, hogy minél többen fizessenek jövedelemadót, társadalombiztosítási járulékot ebben az országban. Ez a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által meghirdetett gazdaságpolitikai program egyik sarkalatos pontja.

Barta Zsolt

Helyes az elképzelés, ha ez csökkenti az állástalanok számát, növeli a tb-kassza bevételeit. De vajon az intézkedésekhez hozzáigazítják-e a jogszabályi hátteret? – kérdezik azok a hazai szőlősgazdák, akik többnyire illegálisan alkalmaznak idénymunkásokat. Teszik ezt azért, mert több hónapos hercehurca kell ahhoz, hogy valaki egy-két hetes szőlőmetszésre erdélyi magyar embert fogadjon fel hivatalosan. Ezzel szemben Németországban – ideiglenes munkavállalói engedéllyel – a helyi önkormányzatnál egy-két nap alatt elintézhető a legális foglalkoztatás. Emiatt agrárszakmunkásaink a németeknél dolgoznak. Őket pótlandó jönnének az erdélyi magyarok.
A gazdák fizetnének utánuk járadékot, adót is, csak ne kellene hónapokon keresztül rohangálniuk a munkavállalási engedélyekért. A törvénymódosítási javaslat állítólag másfél éve a honatyák előtt fekszik. A száz lépés egyike lehetne a módosítások elfogadása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!