Vívásnemek

3 órája

Kard vagy párbajtőr? A tatai mester elmondta, mi a különbség + videó

Sokan nem tudják, hogy mi a különbség a kard, a tőr és a párbajtőr között. Ezért megkérdeztük. Ha kíváncsi vagy, hogy az olimpikon párbajtőröző Muhari Eszter hogyan szerezte a pontjait, nézd meg videónkat.

Kemma.hu

Kard, tőr és párbajtőr a három fegyvernem a vívásban. Na de mire kellett külön figyelniük az olimpiai ezüstérmes kardcsapat tagjainak, köztük Szilágyi Áronnak, az aranyérmes párbajtőr négyesnek, köztük Siklósi Gergelynek, a bronzérmet szerző Muhari Eszter párbajtőrözőnek, és miben különböznek ezek a szabályok attól, amire a tőrözőknek kell figyelniük? A neves tatai vívóegyesület edzője, Mester Balázs segített nekünk eligazodni.

Sokan nem tudják, hogy mi a különbség a kard, a tör és a párbajtőr között. Mi sem., ezért megkérdeztük. Ha kíváncsi vagy, hogy az olimpikon párbajtőröző Muhari Eszter hogyan szerezhet pontot nézd meg videónkat.
A párbajtőrben az egész test támadási felület és az győz, aki a legtöbb találatot adja 
Fotó: Tatai vívás / Forrás:  Facebook

A tőr és a kard konvencionális fegyverek, vagyis csak a támadó adhat találatot, tőrben csak a törzs a találati felület, kardban pedig a fej, a karok és a törzs. A párbajtőrben viszont nincsenek konvencionális szabályok, illetve az egész test találati felület. Másik nagy különbség, hogy míg kardban vágással is lehet találatot adni, addig tőrben és párbajtőrben csak szúrással. 

Az igazságos párbajtőr 

– Azt szokták mondani, hogy a kard színház, a tőr művészet, a párbajtőr igazság. Ugyanis a párbajtőr a legigazságosabb vívásnem, hiszen itt nincsenek konvenciók, az győz, aki a legtöbb találatot adja – magyarázta a Tom-Ferr Tata VE edzője, Mester Balázs. 

Több Komárom-esztergomi sportolónak is szurkolhattunk nemrég az olimpián: Muhari Eszter, a Tatabányai SC versenyzőjeként lépett a pástra és végül bronzéremmel térhetett haza, míg az esztergomi születésű Szép Balázs öttusázóként fogott tőrt és végül bejutva a döntőbe tizedikként végzett. 

Szép jövő előtt áll a tatai Keresztes Ádám is, de a tatabányai párbajtőröző, Gnám Tamara is sikert sikerre halmoz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!