Labdarúgás

2 órája

Gyürki Gergely: Vissza lehet kormányozni a Tatabánya hajóját!

Az NB II-es labdarúgó-bajnokság egyik újonca, az Opus Tigáz Tatabánya jól kezdte a szezont, két-két győzelemmel és vereséggel az ötödik helyen állt négy fordulót követően. Azóta azonban komoly hullámvölgybe került a csapat, legutóbbi négy mérkőzését egyaránt elveszítette és az utolsó helyre csúszott vissza. Az okokról Gyürki Gergely vezetőedzőt kérdeztük.

Kun Attila

– Tatabányának tíz év után van újra másodosztályú csapata, amely ráadásul nagyszerűen kezdte a bajnokságot újoncként. Még tartott a feljutás okozta eufória?
– A szezon elején még megvolt az NB III-ból hozott lendület, minden játékosom felfokozott hangulatban, százszázalékos energiával készült napról napra. Az első fordulóban szerencsével vertük a Szegedet, hiszen valljuk be, ellenfelünk már az első félidőben eldönthette volna a mérkőzést (a Tatabánya 0-2-es félidő után fordított 3-2-re - a szerk.), ezt a ki-ki meccset azonban még sikerült megnyernünk. Ugyanez a szerencse azonban már nem állt mellettünk a következő két mérkőzésen, a Budapest Honvéd és a Kisvárda ellen, amelyeket egyaránt 1-0-ra veszítettünk el. Az eredmények ellenére a játékkal elégedett voltam, úgy gondolom, hogy a Honvéd ellen legalább egy pontot megérdemeltünk volna, a Kisvárda ellen pedig győzelmet szalasztottunk el.
– A feljutásra pályázó Vasast viszont sikerült megverniük.
– Jól játszottunk, teljesen megérdemelt győzelmet arattunk a fővárosban.
– Aztán valami megtört...
– A Budafok ellen az első félidőben még megfelelően teljesítettünk, a másodikban viszont már nem. A sors fintora, hogy egy pontot így is szerezhettünk volna, de a 93. percben tizenegyest hibáztunk.

A Tatabánya vereséget szenvedett a Budafoktól, miután az utolsó percben büntetőt hibázott
A Budafok ellen a 93. percben maradt ki egy tizenegyes...
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra


– Majd jött a Kazincbarcika elleni mélypont, a 7-0-s, megsemmisítő hazai kudarc.
– Sokkhatásszerű vereség volt, nekünk semmi sem jött össze azon a meccsen, ellenfelünknek viszont minden. Nagyon kínos volt számunkra az a mérkőzés. Az ezt követő válogatott szünetben kerestük az okokat és megpróbáltuk felfrissíteni a csapatot.
– Úgy tűnik, kevés sikerrel, hiszen azóta újabb két vereséget szenvedtek el. 
– Egyrészt elfogyott a szezon eleji lendület, másrészt a bajnokság elején az elvárások felett teljesítettünk, magasra, talán túl magasra is tettük a lécet. A Vasas elleni játék és győzelem túlságosan is elégedetté tett és be is csapott minket. Elkényelmesedett a csapat és nem is vagyunk azon a szinten, ahová sokan helyeztek minket. Azóta a minimumot sem sikerült teljesítenünk. A Kozármisleny ellen jobban játszottunk ellenfelünknél, az Ajka ellen pedig két kapufánk is volt. Nem volt szerencsénk, emellett a Kazincbarcika elleni súlyos vereség is benne maradt a fejekben. 
– Ezek szerint elsősorban mentális problémák állnak a háttérben?
– Kevés meccs volt, ahol végig megfelelően tudtunk volna koncentrálni, de a fizikális gondokról is szót kell ejtenem. 11 játékost igazoltunk a szezonra, akiket egyrészt be kellett építeni a csapatba, másrészt eltérő erőnléti állapotban érkeztek hozzánk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy 10 évnyi NB III-as és megyei szereplés után nekünk van a legkevesebb NB II-es tapasztalatunk ebben az osztályban, hiányzik a rutin. Ebből is adódik, hogy hiába voltunk több meccsen is a találkozók nagy részében jobbak ellenfeleinknél, a kulcsszituációkból mégis ők jöttek ki jobban.
– Mi lehet a megoldás?
– Egyrészt még keményebben kell dolgoznunk, másrészt a játékosaimnak hinniük kell magukban és tudatosítaniuk kell, hogy több van bennük. Ebben elsősorban nekem van nagyobb felelősségem. Fizikálisan is azonos szintre kell hoznunk a játékosokat, amely egy jelenleg is zajló folyamat.
– Milyen különbséget lát az NB II. és az NB III. között?
– Szinte leírhatatlan a differencia. Fizikálisan és intenzitásban is sokkal erősebb az NB II., emellett a másodosztályú csapatok kíméletlenebbek és helyzetkihasználás terén is könyörtelenebbek, mint az NB III-asok.
– Tudásszint alapján hová helyezné a csapatot az NB II-ben?
– Ezen a szinten nincsenek kiemelkedő képességű játékosaink, ennek ellenére úgy gondolom, hogy a jelenlegi kerettel reális elvárás a bennmaradás kiharcolása. A Kazincbarcikán kívül mindenkivel felvettük a versenyt, játékban nincs lemaradásunk a középmezőnyben szereplő csapatokhoz képest. A pálya közepén jól játszunk, a problémát az jelenti, hogy hátul nem vagyunk elég stabilak, a helyzetkihasználásunk pedig a legrosszabb a mezőnyben. Meghatározó pozíciókban többet várok a játékosaimtól. 
– Mit lát jelenleg a csapaton?
– Egy jó értelemben vett feszültséget, hiszen a játékosok sem elégedettek az elmúlt hetek teljesítményével, ők is javítani szeretnének.
– A szurkolók az utóbbi időben gyakran fejezték ki elégedetlenségüket a mutatott játék és az eredmények kapcsán. Mi a véleménye erről?
– Példaértékű és megsüvegelendő az, ahogy a tábor mellettünk állt illetve áll, minden tiszteletem a szurkolóinké. Minden joguk megvan a véleménynyilvánításra és a jogos kritikáknak is helyük van, nekünk ezt el kell fogadnunk.

A tatabányai szurkolók kiállnak csapatuk mellett
Gyürki Gergely szerint a mellettük mindig kiálló szurkolók jogos kritikát fogalmaznak meg a csapattal szemben
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra


– Mit vár a hétvégi Soroksár elleni mérkőzéstől és a következő hetektől?
– A hozzánk hasonlóan nehéz helyzetben lévő Soroksár ellen mindenképpen három pontot kell szereznünk. Ahogyan már említettem, a hosszabb távú előrelépéshez kulcskérdés a védelem stabilabbá tétele, de ugyanilyen jelentőséggel bír a helyzetkihasználás hatékonyságának növelése és a magasabb fokú koncentráció. Látnunk kell, hogy a reális célunk a stabil bennmaradás kiharcolása lehet, ebben a szoros mezőnyben ezt mindenképpen elérhetőnek tartom. Hiszek a csapatban, amelyben van potenciál. Nem vagyok kétségbeesve, vissza lehet kormányozni a hajónkat!
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában