Tatabányai csoda Törökországban

2024.07.16. 13:50

Az U16-os vb-ezüstérmes Mikola Boglárka saját korosztályában szeretne eredményeket elérni

Mint ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a magyar leány U16-os vízilabda-válogatott ezüstérmes lett a törökországi világbajnokságon. A magyar csapat kapujában a tatabányai Mikola Boglárka remekül védett, hazaérkezése után pedig lapunknak nyilatkozott a friss élményeiről.

Luter Márk

Fantasztikus vármegyei vízilabda-sikerek születtek az elmúlt napokban, hetekben világszerte. Először a Tatabánya Womens Water Polo kiválósága, Mikola Boglárka lett vb-ezüstérmes U16-os korosztályában, míg a tatabányai születésű, most már Egerben játszó Borbély Sándor alig pár nappal később az U18-as fiúkkal szerzett világbajnoki címet. Érdekesség, hogy mindketten kapusok.

Mikola Boglárka
Az U16-as világbajnoki ezüstérmes és U15-ös Európa-bajnoki bronzérmes Mikola Boglárka szerkesztőségünkben járt
Fotó: 24 Óra / Forrás: Zetovics Márió

A 16 éves Mikola Boglárka immár két érmet nyert világversenyen

A tatabányai lány a tavalyi zágrábi U15-ös Európa-bajnoki bronzérme után eggyel feljebb lépett a rangsorban, hiszen a spanyolok ellen elveszített vb-döntő után a dobogó második fokára állhatott fel a magyar korosztályos válogatottal.

– Hatalmas élmény volt számomra a törökországi torna, hiszen ez volt az első világbajnokságunk, ezért mindenki nagyon izgult a csapatból, de a csoportmérkőzések után már megnyugodtunk és onnantól kezdve azt csináltuk a vízben, amit tudunk – kezdte élménybeszámolóját a mindössze 16 éves tatabányai kapus. 

Az újdonsült korosztályos világbajnoki ezüstérmes Bogi az elmúlt idényben a korosztályos csapat mellett már a felnőtt női első osztályban is bemutatkozott.

– Tavaly már együtt voltunk az U15-ös Eb-n, ott ismertük meg egymást, a hangulat egész családias csapaton belül, nagyon jóban vagyunk a lányokkal, mindvégig egymást segítettük a vb-n.

Bogi a csapat vb-meneteléséből a mumusnak számító Görögország elleni negyeddöntős teljesítményére a legbüszkébb, amikor az ötméteres-párbajban a felső lécre tolta az egyik görög lány büntetőjét, ezzel visszavágva a tavalyi elődöntőben elveszített mérkőzésért.

Bemutatkozhatott a felnőtt női OBI-ben

A tatabányai vízilabda-kapus az elmúlt idényben már az első osztályú női bajnokságban is lehetőséget kapott, többek között a bajnoki címvédő UVSE ellen is medencében volt. Nagyon büszke arra, hogy a felnőtt válogatott, korából kifolyólag ereje teljében lévő, 23 éves Faragó Kamillának is sikerült zicceet védenie.

A 16 éves kapus elmondta, hogy a felnőtt válogatottból a Ferencváros kapusára, Neszmély Boglárkára néz fel, a mezőnyjátékosok közül pedig spanyol CN Mataro légiósa, Keszthelyi Rita a kedvence. 

A jövő és köszönet

Bogi határozottan kijelentette, hogy a jövőben szeretne felnőtt válogatott lenni, de jelenleg a korosztályos bajnokságra, majd a szezon későbbi részében a válogatottba kerülésre fókuszálna. Továbbá nagyon hálás kapusedzőjének, Zirighné Sós Ildikónak, aki a klubmérkőzések mellett a válogatottban is egyengeti az útját. Bogi nagyon hálás klubedzőjének, a magyar női vízilabda-válogatottal 2005-ben világbajnok Zantleitner Krisztinának.

A mindössze 16 éves tatabányai Mikola Boglárka világbajnoki ezüstérmet nyert a törökországi korosztályos vízilabda vb-n
A mindössze 16 éves tatabányai Mikola Boglárka világbajnoki ezüstérmet nyert a törökországi korosztályos vízilabda vb-n
Forrás: Waterpolo.hu/Facebook

A vb-ezüstérmes magyar U16-os leány vízilabda-válogatott vb-ezüstérmes csapata:

Alaksza Kinga (KSI), Dimitrovics Nia (KSI), Füle Barbara (FTC), Hetzl Adrienn (UVSE), Horváth Orsolya (BVSC), Kenéz Kincső (UVSE), Keszthelyi Sára (UVSE), Kiss Emma (FTC), Matajsz Janka (Szentes), MIKOLA BOGLÁRKA (TVSE), N. Kerekes Laura (BVSC), Péter Nóra (KSI), Szalkai Hanga (FTC), Tóth Freia (UVSE), Urbin Zsófia (Eger)

Szövetségi kapitány: Biros Péter, vezetőedző: Csicsáky Vince, másodedző: Karácsonyi Vazul, csapatvezető és orvos: Dr. Golopencza Péter, kapusedző: ZIRIGHNÉ SÓS ILDIKÓ, masszőr: Batki Bence.

Csoportmérkőzések. Magyarország–Dél-Afrika 18–4, Magyarország–Kazahsztán 14–5. Egyenes kieséses szakasz. Nyolcaddöntő: Magyarország–Thaiföld 16–5. Negyeddöntő: Magyarország–Görögország 16–14 (ötméteres-párbajban). Elődöntő: Horvátország – Magyarország–Horvátország 18–13. Döntő: Magyarország–Spanyolország 7–10.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában