Jubileum

2024.06.15. 23:50

A Dorogi Bányász 110 éve

A Dorogi Bányász idén ünnepelte a 110. születésnapját. Múltidézésre invitáljuk olvasóinkat, időutazásra fel!

Luter Márk

Tavasszal ünnepelte 110. születésnapját a Dorogi Bányászok. Minden a két világháború előtt kezdődött... Az 1914 tavaszán Dorogi Atlétikai és Futball Club néven alapított csapat többször is névváltoztatásokon esett át (Dorogi Atlétikai Club, Dorogi Tárna, Dorogi Bányász SC), 1945 és 1977 között 23 évet töltött az élvonalban. Ezalatt ötször érdemelte ki a „Vidék Legjobbja” címet. A 110. születésnapját idén ünneplő együttes június 1-én nagyszabású ünnepség, a csapat legjobb eredménye az NB I-ben a negyedik helyezés volt, 1963-ban. 1962-ben húsvéti tornát nyertek Antwerpenben, ugyanabban az évben a nyári Intertotó Kupa küzdelmeiben másodikként végeztek csoportjukban, amely a korszak egyik nemzetközi kupasorozata volt. 

A Buzánszky Jenő irányította, a "Vidék Legjobbja" címet elnyert Dorogi Bányász, 1963-ban
A Buzánszky Jenő irányította, a "Vidék Legjobbja" címet elnyert Dorogi Bányász, 1963-ban
Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Értéktár

„Kazal”, a Dorogi Bányász legendás jobbhátvédje

Legnevesebb játékosa a 2011-ben a Nemzet Sportolója címet 2015-ös haláláig birtokló Buzánszky Jenő volt, aki 49-szer szerepelt az 1952-es helsinki olimpiai bajnoki cím megnyerése után „Aranycsapatnak" nevezett válogatottban. 1953 novemberében pályára lépett a labdarúgás "évszázad mérkőzésén", melyen Sebes Gusztáv csapata 6-3-ra győzött a legendás Wembley-ben, a hazai körülmények között mindaddig 90 éve veretlen angol válogatottal szemben, egy évvel később pedig emlékezetes körülmények között világbajnoki ezüstérmes lett Bernben. A dorogiak közül Ilku István tízszer szerepelt a válogatottban, a két vb-t is megjárt Monostori Tivadar pedig kilenc alkalommal ölthette magára a nemzeti mezt.

A Dorogi Bányász legnagyobb nemzetközi győzelme az 1962-es belgiumi húsvéti torna megnyerése volt. A négyes torna döntőbe jutásáért a bécsi Vienna csapatát győzték le, Monostori Tivadar góljával. A döntőben a négy válogatott labdarúgóval felálló Bayern München csapatán kerekedtek felül. A csapat edzője, egyben a mérkőzés tudósítója a legendás hátvéd, Buzánszky Jenő volt.

A csapat legtöbbet emlegetett sikere az 1963. november 27-én a hazai pályán elért Ferencváros elleni 2-1-es diadal. A Ferencváros dorogi zakójának köszönhetően a Győri Vasas ETO nyerte meg az első osztályú bajnokság 1963-64-es kiírását.

A legnagyobb hazai sikerét az 1951-52-es idényben lebonyolított Magyar Népköztársasági Kupa küzdelmei során érte el a Dorogi Bányász. Az első fordulóban a Győri Vörös Meteor, majd a Vörös Lobogó KELTEX, a 16 között idegenben a Szusza Ferenccel felálló Bp. Dózsa, a négy közé jutásért a Ceglédi Lokomotív, az elődöntőben a Szegedi Honvéd legyőzésével jutott fináléba a Dorog. A döntőben a Bp. Bástya (MTK) hét válogatott játékossal, köztük a világklasszis csatár, Hidegkuti Nándorral várt a csapatra. Az akkori Európa egyik kimagasló csapata nagy küzdelemben, 3-2-re nyerte a kupadöntőt a Dorogi Bányász ellen.

Az első osztályban szereplő csapat 18-szor szerepelt a Népstadionban játszott kettős rangadókon, a fővárosi csapatok ellen (FTC, Újpest, Bp. Honvéd, Vasas). Az akkor még Európa élvonalában szereplő magyar válogatottnak is többször edzőpartnere volt a mindig stílusosan játszó klub, amely a nemzetközi kupaporondot jelentő Intertotó Kupában is pályára léphetett.

A napjainkban Dorogi FC néven futó alakulat jelenleg az NB III-ban szerepel. A májusban végén lezárult 2023-2024-es szezonban Bekő Balázs csapata a hetedik helyen végzett a harmadosztály északnyugati csoportjában, így a soron következő idényben is ebben a divízióban folytathatja szereplését. A hagyományőrző egyesületnek fennállása során 32 olyan játékosa és edzője volt, akik pályára léptek a válogatottban is. 

A csapat hazai pályája, a Buzánszky Jenő Stadion, amely 1914 és 1921 között épült, Komárom-Esztergom vármegye, egyben Magyarország egyik legrégebbi sportlétesítménye.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában