Sportlövészet

2023.07.16. 19:00

Kilenc érmet nyertek a tatabányai sportlövészek az Európa-bajnokságon

A Tatabánya Városi Lövészklub versenyzői a közelmúltban Jászberényben vettek részt a sziluett Európa-bajnokságon és Világkupán, amelyen kitűnő eredményeket értek el.

Kun Attila

Palkó Csilla (balról), Lengyel Ibolya Ildikó és Palkó Eszter Imola is részt vett az Európa-bajnokságon

Forrás: Facebook/Tatabánya Városi Lövészklub

Palkó Gábor két arany- és egy ezüstérmet nyert, lánya, Csilla egy-egy arany- és ezüstéremmel lett gazdagabb, másik lánya, Eszter Imola egy ezüstöt hozott haza, míg Krasznai Dzsenifer egy ezüst-, Medveczki Zoltán pedig két bronzérmet nyert a klub versenyzői közül. A tatabányai egyesületet még Lengyel Ibolya Gyöngyi képviselte a nemzetközi viadalon. 

Hogy mi is az a sziluett-lövészet? A sziluett versenyszámok fémből készült állatalakok (a jászberényi Eb-n csirke, disznó, pulyka, kos) nagy távolságból történő ledöntését jelentik. A célokat állványokon helyezik el és csak akkor érvényes a találat, ha a cél leesett a tartóról. A sport vonzereje a kihívásban áll, hiszen igen nehéz változó időjárási viszonyok között, akár több száz méterről eltalálni egy arányaiban kicsinyített állatfigurát, ugyanakkor nincsenek értékelési problémák, hiszen azonnal ellenőrizhető, hogy a cél leesett, vagy sem.

– A tíznapos viadalon nyolc európai ország, illetve, mivel ez a verseny világkupa is volt, Ausztrália vett részt. Magyarországot 50 versenyző képviselte. Nehéz tíz  napon vagyunk túl. A változatos időjárás miatt minden nap mások voltak a fényviszonyok, ez pedig nagyon megnehezítette a versenyzést. Az Eb-n egyébként 16 kategóriában avattak bajnokot. Kis kaliberű puskával 40, 60 és 70, nagy kaliberűvel pedig 50, 100, 150 és 200 méterről kellett eltalálni a célokat. Minden versenyző álló helyzetből és szabad kézzel lő ebben a szakágban, az Eb-n mindenkinek 40 lövése volt – tudtuk meg az immár négyszeres Európa-bajnok és világbajnoki ötödik helyezett Palkó Gábortól, a Tatabánya Városi Lövészklub elnökétől, versenyzőjétől, illetve "mindenesétől", aki az Európa-bajnokságon a versenyzés mellett vezetőbíróként is tevékenykedett.

A Tatabánya Városi Lövészklubot 1990-ben alapították, jelenleg mintegy 70 tagja van. Mint Palkó Gábortól megtudtuk, nagy bázissal rendelkeznek és a fiatalok ügyesek. A tagok hétvégenként versenyeznek, a Fürdő utcai, az '50-es évek óta meglévő lőtéren évente kb. 20 versenyt szerveznek. Edzéseket hétfőn, szerdán és pénteken tartanak, illetve amikor többen ráérnek, akár hétvégén is, ha nincs verseny. A klub versenyzői jelenleg az augusztus végi, füzesabonyi országos bajokságra készülnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában