akrokosár

2018.11.29. 14:40

Új sportágat adott a világnak a tatai kosárfenomén a Face Teammel

Magyarország az első, ahol hivatalos sportág lett az akrobatikus kosárlabdából. Itthon Tatáról, Takács Áron ötletéből indult világhódító útjára a sport.

Kemma.hu

Forrás: Face Team

Magyarország az első a világon, ahol sportággá vált az akrobatikus kosárlabdázás, amely egyébként az Egyesült Államokból indult közel 40 éve, amelyben látványos tornász mutatványokkal keresztezték a kosárlabda zsákolásokat. 2016-ban egy magyar és egy szlovén csapat közös erővel megalkotta a sportág szabálykönyvét és pontozási rendszerét, lehetővé téve, hogy versenyeket lehessen szervezni.

A világhírű, amerikai Harlem Globetrottersszel forgatott is egyébként a Takács Áron által alapított Face Team akrobatikus kosárcsapat. A jövőre immár 15 éves csapat egyébként Áron volt iskolájában, a tatai Eötvös József Gimnáziumban „született meg” először 2004-ben. akkor a freestyle kosárbemutatóhoz elhívta néhány barátját is, hogy csináljanak egy show-t. Így született meg a Face Team akrobatikus kosárlabda csapat, amely azóta sportszínházi előadásokat is csinál. Megjárták a Britain’s Got Talentet, bejárták a fél világot, Guiness-rekordokat döntöttek a magyar kosárfenoménok. Most pedig immár hivatalos sportág az, amit a palánk alatt (és fölött) csinálnak. A szabálykönyvet Face Team és a szlovéniai Dunking Devils fogalmazta meg.

Takács Áron, a Szabadtéri Sportok Egyesületének elnöke és a Face Team alapítója nemzetközi versenyt már két alkalommal is szervezett hazánkban Budunkpest néven, de a magyar bajnokság indulása egy sokkal nagyobb mérföldkő a sportág jövőjének szempontjából.

– Nagy álmunk volt, hogy az akrobatikus kosárlabdázásból hivatalos sportág legyen, ami végül hosszú és szisztematikus munkával idén valóra vált. Két éve szerveztük az első nemzetközi versenyt, amire már akkor felfigyeltek az amerikaiak, de úgy gondoljuk, hogy a magyar bajnokságban szerzett tapasztalatok és tudásanyag könnyebbé teszi, hogy világszinten is hivatalos sportág legyen az Akrobatikus kosárlabdázás – mondta el Áron, aki a csapattal jelenleg egyébként Kínában tartózkodik (borítóképünkön): a Zhuhai Nemzetközi Cirkusz Fesztiválon mutatják be lenyűgöző mutatványaikat.

Nem ez az első alkalom, hogy Kínában járnak. 2017-ben a Nemzetközi Cirkuszfesztivál megnyitó ceremóniáján is ott volt a Face Team, produkciójuk pedig az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon azóta is gyűjti a lájkokat, elismeréseket.

Ahogy a Szabadtéri Sportok Egyesületétől megtudtuk, az akrobatikuskosárlabda-versenyeken egy minitrambulinról ugranak el az akrobaták, akik a levegőben különböző akrobatikus elemeket mutatnak be, miközben egymásnak passzolnak egy vagy több kosárlabdát. Az utolsó akrobata zsákolásával fejeződik be egy ilyen sor, amelyből összesen hét különböző verziót kell végrehajtani a szabványos kosárlabda palánkra.

Zsákolás a magyar bajnokságban (Fotó: SZSE)

A hatfordulós magyar bajnokság első versenyét Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára nyitotta meg.

– Nagyon örülök, hogy a 2018-2019-es szezonban, a történelem során először Magyarországon sikerült elindítani az akrobatikus kosárlabda bajnokságot. Az MKOSZ egyik fő törekvése, hogy az „Új pályán” elnevezésű programja keretein belül, a lehető legnagyobb mértékben népszerűsítse a kosárlabdát. Ehhez nagyon sokat ad hozzá ez a sportág, amit a látványossága, lendülete és akciódús elemei miatt nagyfokú érdeklődéssel követ a nézőközönség is – részletezte, hozzátéve, hogy bízik benne, hogy ez a szakág ugyanolyan fejlődésen megy keresztül, mint az MKOSZ alá tartozó egyéb szakágak, mint például a 3x3 kosárlabda

A hatfordulós, négy korosztályt (Serdülő, Kadett, Junior, U23) összefogó bajnokság december 8-án folytatódik Győrben.

Ő volt az első, aki a világ első, hivatalos, akrokosár országos bajnokságán elugrott a trambulinról (Fotó: SZSE)
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában