Történelem viharai

2024.10.20. 07:44

Időkapszulát helyezett el a 400 éves bokodi evangélikus gyülekezet

Miután Luther Márton német földről 1517-ben elindította a reformáció eszméjét, az pár év leforgása alatt Magyarországon is végigsöpört. A reformáció lutheri ágát képviselő evangélikusok is rengeteg üldöztetés elszenvedői voltak. Bokodon az evangélikus gyülekezet 1624-től dacol a történelem viharaival – a négyszáz éves fennállására tartott ünnepségsorozat záróünnepélye zajlott le szombaton.

Baranyai Mihály

A bokodi evangélikus gyülekezet négyszáz éves. Ebből az alkalomból – a lapunk által előre jelzett időpontban – október 19-én szombaton 16 órai kezdettel hálaadó istentiszteletet és ünnepi közgyűlést, végül szeretetvendégséget tartott az iskola tornatermében. Az ünnepi istentiszteleten Szemerei János, az evangélikus egyház nyugati egyházkerületének püspöke tartott szószéki igehirdetést. 

A bokodi evangélikus gyülekezet eseményének mottója így hangzott: „400 év mögöttünk, 400 év előttünk”
A bokodi evangélikus gyülekezet eseményének mottója így hangzott: „400 év mögöttünk - 400 év előttünk”
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

Az esemény mottója így hangzott: 

400 év mögöttünk – 400 év előttünk

A térség politikusai is részt vettek az eseményen, köztük Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Takács Károly Oroszlány polgármestere, Csonka László Bokod polgármestere, továbbá a környező települések polgármesterei.

Szemerei János püspök a Zakariás példájáról szólva tartott igehirdetést, majd az 1624-ben már bizonyítottan létező bokodi evangélikus gyülekezetről mondott hálaadó beszédet, amelynek kezdetben a jelenlegi helyén álló, torony nélküli templom adott otthont. A jelenlegi templom éppen II. József vallásszabadságot biztosító türelmi rendeletének évében, 1781-ben lett felszentelve.

A bokodi evangélikus gyülekezet jelenlegi temploma éppen II. József vallásszabadságot biztosító türelmi rendeletének évében, 1781-ben lett felszentelve
A bokodi evangélikus gyülekezet jelenlegi temploma éppen II. József vallásszabadságot biztosító türelmi rendeletének évében, 1781-ben lett felszentelve
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

Háromnyelvű volt az evangélikus gyülekezet 

A püspök arról is beszélt, hogy a törökök által megritkítva visszatelepülő magyar lakosság pótlására érkező német és szlovák telepesekkel Bokodon háromnyelvű közösség jött létre, és viharos századokat élt meg együtt. Mint mondta, németül, szlovákul és magyarul is megszólalt már itt az Isten igéje.

Az ünnepi közgyűlés során a bokodi születésű Czunyiné dr. Bertalan Judit a nemzedékek küzdelmeiről és hitéről beszélt.

– Amiért voltaképpen hálát adunk, az a négyszáz esztendő, amiben minden generáció meg tudta harcolni a saját maga harcát a saját hitéért – mondta az országgyűlési képviselő.

A könyv szerzőjét a kötődés motiválta

Farkas Gábor Farkas történész, az országos Széchenyi Könyvtár levéltárának munkatársa mutatta be a jeles évfordulóra 400 számozott példányban készült díszkötéses könyvét, amelynek címe: Bokod 1624-2024 – Evangélikusok négyszáz éve a Vértes lábánál. A szerző elmondta, hogy nagyanyját ebben a templomban keresztelték 1898-ban, édesanyját 1937-ben, őt magát pedig 1967-ben. Azt is elárulta, hogy a szülei ebben a templomban ismerkedtek meg.

A bokodi evangélikus gyülekezet történetét bemutató könyv szerzőjét a személyes kötődés motiválta
A bokodi evangélikus gyülekezet történetét bemutató könyv szerzőjét a személyes kötődés motiválta
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

Időkapszulába tették a múltat s a jelent

Az ünnepi közgyűlés végén a padló alatti – időkapszulaként szolgáló – márványdobozba helyezték a sorszámozott könyvecske 1-es számú példányát és az Evangélikus Élet legfrissebb számát, miután a két iratot megáldotta Szemerei János püspök és Sinkó Gábor lelkész.

A 400 éves bokodi evangélikus gyülekezet időkapszulába helyezte a múltat s a jelent
A 400 éves bokodi evangélikus gyülekezet időkapszulába helyezte a múltat s a jelent
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

Ezt követően az összegyűlteket a Móra Ferenc iskola tornatermében szeretetvendégség, illetve vacsora várta. A közel nyolcszáz éves Bokod és a négyszáz éves evangélikus gyülekezet történetéről szóló könyvhöz is itt lehetett hozzájutni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!