Oroszlány 70

2024.08.21. 11:29

Kulisszatitkok a 6. Boroszlányról - Körtvélyfáy Zoltánnal beszélgettünk

Oroszlány születésnapja a borfesztiválhoz kapcsolódott: augusztus 20-án ért véget a 6. Boroszlány, amely az ötnapos rendezvénysorozatával méltón ünnepelte Oroszlány várossá nyilvánításának 70. évfordulóját.

Baranyai Mihály

A hosszú hétvégén lezajlott a 6. Boroszlány, vagyis oroszlányi borfesztivál, amely az év kiemelt rendezvényeként összefonódott Oroszlány várossá nyilvánításának 70. évfordulójával. Erről beszélgettünk pénteken, az ötnapos rendezvénysorozat első napján a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár (KFMKK) igazgatójával. De cikkünkben vissza is pillantunk a nagyszabású rendezvényre.

Körtvélyfályi Zoltánnal, a KFMKK igazgatójával beszélgettünk a 6. Boroszlány első napján
Körtvélyfáy Zoltánnal, a KFMKK igazgatójával beszélgettünk a 6. Boroszlány első napján
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

– Oroszlány nyilvánvalóan nem egy borvidék, borászati hagyományai nincsenek, tehát egy újításról beszélünk; másrészt azonban, ha körülnézünk az országban és a világban, akkor azt látjuk, hogy remekül lehet társítani többféle tematikát, és kiváló borokat kínálunk fogyasztásra – mondta Körtvélyfáy Zoltán, a KFMKK igazgatója.

– A KFMKK szervezésében hét borászatot sikerült megnyernünk ennek a rendezvénynek, s a kínálatukhoz a szabadtéri színpaddal különleges zenei csemegékkel, színpadi produkciókkal készülünk, továbbá számos érdekes programelemet is sikerült beemelnünk az augusztus 16-tól 20-ig tartó öt napba – tette hozzá.

Az igazgató kiemelte: az öt napból három helyi civil szervezetekkel közös koprodukció eredménye

Az első nap társszervezője a Cirill Táncstúdió volt, amely az Oroszlány 70 táncfesztivált rendezte. A Fénnyel Festők Fotóklubja az évfordulóról szóló kiállítással csatlakozott. A második napon a Ments Életet Focival Alapítvány tartott jótékonysági sütinapot beteg gyermekek javára. A harmadik nap társzervezője az Oroszlányi Bányász Fúvós Koncert Fesztiválzenekar volt.

Tehát a Boroszlány pénteki, első napja az Oroszlány 70 táncfesztivál nevében is telt – több száz táncos utcai felvonulásával és színpadi produkciókkal – az említett Cirill Táncstúdió rendezésében. Ezt a Fénnyel Festők Fotóklubjának kiállítása követte, leképezve a város értékeit. A napot a Vintage Doors és a Zoord koncertje zárta. 

A második napon, vasárnap, Betty Love, az UFO zenekar és a Happy Gang-ből Cory lépett fel. Ezen a napon tartották az V. Jótékonysági Sütinapot, beteg gyermekek javára.

A harmadik nap, szombat, ismét az Oroszlány 70 jegyében telt. A dorogi, a várpalotai és az oroszlányi bányász fúvósok, valamint a pusztavámi német nemzetiségi zenekar varázsolt fesztiváli hangulatot. A nap végén a Jambalaya lépett fel. 

A negyedik nap, hétfő kissé kakukktojás volt a maga vegyességével. A Kale Lulugyi együttes, az Escape my Shadows és a Crazy Little Queen Tribute Band szórakoztatta az érdeklődőket. 

Az ötödik napon, augusztus 20-án, az ünneplők megkoszorúzták a milleniumi emlékművet. Aztán Helka és Barna Anikó, majd a Folk Fonish érkezett a népzenei hangzásvilágával, Mindez az Oroszlány 70 elnevezésű utcabállal, illetve az EnterTrain Party Band pörgős koncertjével zárult. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!