Érzelmi intelligencia

2 órája

Maci, kutya, cica, nyuszi és panda - Te milyen plüssel alszol?

Minden harmadik magyar plüssel alszik, a legtöbben 25 és 44 évesek és nők - derült ki egy vezető játékcég szeptemberi online kutatásából. A tatabányai pszichológus szerint a plüss az ágyban nem ciki, inkább fejlett érzelmi intelligenciára vall.

Kemma.hu

– Nincs benne semmi különös – reagált Horváth Judit tatabányai pszichológus, mikor megkérdeztük jellemző-e felnőttkorban a plüssel alvás. Kérdésünknek apropót adott egy szeptemberi online felmérés, aminek eredményét az egyik vezető játékcég közölte: hazánkban minden harmadik felnőtt szőrmével alszik.

Plüssel alszik minden harmadik magyar
Plüssel alszik minden harmadik magyar - ez szerepel egy szeptemberi kutatásban
Fotó: Stacey Newman / Forrás: Sutterstock

A szakember nem vitatja, a plüssök különleges szerepet játszanak az életünkben. Sőt azt sem, hogy a felnőttek többségének van olyan plüssállata, amelyhez személyes emlék fűződik, és nem tartja kizártnak, hogy - miként a felmérés is alátámasztja - minden harmadik felnőtt rendszeresen plüssfigurával aludjon. Kiemelte, hogy az alvókák többet jelentenek egy szerethető játékszernél, sokaknak nyújtanak érzelmi támaszt, emellett hozzájárulnak a nyugodtabb alváshoz és a stressz csökkentéséhez is.

– Én sem vagyok kivétel. A hálószobám egyik polcán van egy plüss, amit egy számomra kedves embertől kaptam. Érzelmi értéke kétségtelen – tette hozzá Horváth Judit, aki szerint az már kimerítheti az extrém eset fogalmát, ha mondjuk egy hétvégi wellnessezésre sem indulunk kedvenc plüssünk nélkül.

Plüssel alszik minden harmadik magyar
Érzelmi kötődés egyik jele lehet a plüss, ami fontos a nyugodt alváshoz
Fotó: Krakenimages.com / Forrás: Sutterstock

A kutatásban résztvevő 3108 felnőtt több mint kétharmadának van otthon olyan plüssjátéka, amelyhez személyes emléke kötődik – a legnépszerűbbek a maci, kutya, cica, nyuszi és a panda. Az állatfigurák életkora sem elhanyagolható, az egyik válaszadó egy 80 éves maciról mesélt, ami még mindig fontos része az életének. A többség számára a gyerekkor felelevenítését, örömet és megnyugvást jelentenek leginkább a polcon, ágyban vagy kanapén ülő puha barátok.

A plüss egy érzelmi támogatás, stresszoldás és vigasz

Az alvás és a plüssállatok közötti kapcsolat érdekes eredményeket hozott, a kutatásból. Kiderült, hogy minden harmadik magyar felnőtt rendszeresen alszik plüssfigurával, különösen igaz ez a 25 és 44 év közötti nőkre. Azok, akik ma is plüssel alszanak, leggyakrabban megnyugvásra lelnek és biztonságot éreznek, de sokan az alvásminőségük javulását is a plüssjátékuknak tulajdonítják, mivel észrevehetően nyugodtabban tudnak aludni és kipihentebben ébrednek, ha kedvencük is mellettük fekszik éjszaka.

A válaszadók 57 százaléka véli úgy, hogy a plüssjátékok segítenek a stressz csökkentésében felnőttkorban, ezért feszültebb vagy magányos időszakokban, illetve betegség idején a megkérdezettek egynegyede különösen fontosnak tartja, hogy plüssjáték legyen az ágyában. Az alvókákhoz való ragaszkodás még párkapcsolati helyzetekben is megmarad, szerencsére a megkérdezettek döntő többsége (81 százalék) soha nem tapasztalta, hogy partnere negatívan reagált volna arra, hogy plüssel alszik. A legtöbben egyébként sem szívesen válnának meg plüssjátékuktól, ha valaki erre kérné őket.

Így alszunk mi: érdekes az eredmény a szerkesztőségünkben

Szerkesztőségünkben is felmértük a helyzetet. Több kategória született. Többen élből elutasították a helyzetet, és emlékezetük szerint utoljára néhány éves korban aludtak plüssel. Aztán van, ahol az ágy végében vannak az állatfigurák, így aztán velük is alszik, meg nem is. Hasonló, nem egyértelmű helyzetben vannak a kisgyermekes anyukák. Ők együtt alszanak gyermekeikkel, akik plüss nélkül nem hajtják álomra a fejüket. Aztán külön kategória az, aki gyerekkora óta alszik kedvenc játékával. Végeredményben, az állítás ellenkezője igaz kis közösségünkben. Csupán egy-két kolléga vallja magát plüssel alvónak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában