Gerstmayerné Tóth Franciska

2024.08.28. 12:50

Babits nyomában az érdemkeresztig: egy kitüntetés története

Gerstmayerné Tóth Franciska, a Magyar Nemzeti Múzeum Babits Mihály Emlékházának irodalmi muzeológusa Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. Az esztergomi szakembernek dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök ítélte meg ezt az elismerést, melynek előzményéről, azaz Gerstmayerné Tóth Franciska szakmai pályafutásáról adunk most számot olvasóinknak.

Pöltl Zoltán

A Pesti Vigadóban tartott átadóünnepségen is elhangzott, illetve magán az érdemkereszthez tartozó oklevélen is olvasható, hogy a kitüntetést „széles körű múzeumpedagógiai és irodalmi ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként” adták Gerstmayerné Tóth Franciskának. A városszerte ismert szakembert arra kértük, hogy segítsen elmesélni olvasóinknak, milyen út vezetett addig a bizonyos augusztus 16-ig, amikor a Pesti Vigadóban átvehette ezt a rendkívül megtisztelő kitüntetést. A cikket ennek megfelelően a tőle kapott pályarajz alapján készítettük el. 

Gerstmayerné Tóth Franciska, a Magyar Nemzeti Múzeum Babits Mihály Emlékházának irodalmi muzeológusa Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. Az esztergomi szakembernek dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök ítélte meg ezt az elismerést, melynek előzményéről, azaz Gerstmayerné Tóth Franciska szakmai pályafutásáról adunk most számot olvasóinknak.
Gerstmayerné Tóth Franciska a minap vehetette át az arany érdemkeresztet
Fotó: tokebela.hu / Forrás: Médiaklikk

A különleges és gazdag pálya természetesen tanulmányokkal indult, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem HTK hittanár szakán 2003-ban, illetve 2004-ben az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar szakán. A szakmai terület a kezdetektől Babits Mihály és Esztergom, továbbá az irodalmi élet Esztergomban és esztergomi helytörténet nagy témakörei voltak. 

Esztergomi lévén egyértelmű, hogy ez esetben a munkahely a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma Babits Mihály Emlékház nevű részlege volt, ahol Gerstmayerné Tóth Franciska, mint irodalomtörténész és kulturális menedzser dolgozott és dolgozik jelenleg is. Munkássága talán legjelentősebb vonala a Babits Mihály Emlékház új, állandó kiállításának létrehozása volt 2008/2009-ben, de 2016-ban két éven át kitérőt tett Leányfalura, ahol a Móricz Zsigmond Emlékháznál is fontos projektfeladatot látott el. 

Értelmiségi emberhez illően publikációkkal is nyomát hagyta intellektusának. Így cikk- és tanulmányíróként vagy szerkesztőként volt jelen a Próféta a hegyen, Babits Mihály esztergomi versei, 2008-as kiadványában, a „…kinyúlhat égig a lélek…” Babits Mihály esztergomi versei és esszéi, 2016-os és 2017-es változataiban is. A könyvek mellett folyóiratokban és tanulmányokban publikálta gondolatait, így többek között az Irodalomismeret, az Esztergom és Vidéke, az Árgus, a Krónikás, a Magyar Irodalmi Emlékházak, az Új Forrás hasábjain. 

Tudását a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ITK esztergomi karán adta tovább az íráskultúra című tantárgy oktatásával, illetve az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban mint magyartanár dolgozott, 2019-től 2023-ig. Az érdemkereszt átvétele előtt jelent meg a fent említett Babits-antológia harmadik kiadása, melynek szerkesztésében ugyancsak oroszlánrészt vállalt. 

Babits szellemi magasságai Esztergom fölött

Folytatva a fenti pályarajz végén említett Babits-antológia leírását, idézzük az immár Magyar Arany Érdemkereszt tulajdonos Gerstmayerné Tóth Franciskát, aki a kitüntetés előtt nem sokkal mutatta be többek között az esztergomi GranTV-ben a könyv harmadik kiadását. Az előző változatokhoz hasonlóan igencsak patinás kivitelezésű harmadik változatban a költő egykori üdvözlete, Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere és Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ főigazgatója mellett Gerstmayerné Tóth Franciska is írt köszöntőt. 

Ebben többek között így fogalmazott: „Babitsnak Esztergom pihenő- és alkotóhelye, otthona lett. (…) A költő előhegyi őrhelyéről nemcsak az európai szellem magaslataira nyílik kilátás, hanem Esztergom városára is, amelyet Babits Mihály mindig az előbbiek fényében szemlélt.” 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában