Állami kitüntetés

2024.08.17. 10:36

Arany Érdemkeresztet kapott a Puskin alapító igazgatója és a Babits Mihály Emlékház muzeológusa

Gerstmayerné Tóth Franciska és Benkő Benedek Sándor, kiemelkedő tevékenységük elismeréseként vehették át a rangos elismerést augusztus 20-a alkalmából.

Kemma.hu

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár augusztus 20-a alkalmából Magyar Arany Érdemkeresztet, Magyar Ezüst Érdemkeresztet, Magyar Bronz Érdemkeresztet, Móra Ferenc-díjat, Pauler Gyula-díjat, Szinnyei József-díjat, Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, Népművészet Ifjú Mestere díjat, Pro Cultura Hungarica díjat adott át augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban.

A Pesti Vigadóban ünnepélyes keretek között adták át az állami kitüntetéseket augusztus 20. alkalmából
A Pesti Vigadóban ünnepélyes keretek között adták át az állami kitüntetéseket augusztus 20. alkalmából
Forrás: MTI

Az eseményen kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Benkő Benedek Sándor, az egykori tatabányai Puskin Művelődési Központ alapító igazgatója, valamint Gerstmayerné Tóth Franciska, az esztergomi MNM Babits Mihály Emlékházának irodalmi muzeológusa is.

Magas színvonalú szakmai munkájáért az eseményen kitüntetést vehetett át Kovács Gábor is, a Tatabányai Szakképzési Centrum Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola szakoktatója. Ő Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott.

– Az előrelépés a gyökereinkhez való visszatéréssel kezdődik – mondta Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Pesti Vigadóban, ahol augusztus 20. alkalmából állami és kulturális kitüntetéseket adott át Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterével és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkárral. Beszédében kiemelte:

Sorsunk és feladatunk, hogy megőrizzük és gyarapítsuk azt a mérhetetlen mennyiségű szellemi és kulturális értéket, amelyet ezer év alatt gyűjtött és gazdagított az előttünk járó nemzedékek sora. Ez az a közös szellemi és kulturális értéktár, amely bennünket magyarokká tesz és összekapcsol, éljünk bárhol is a világban. 

Hangsúlyozta: a díjakkal nyelvünk, muzsikánk, népi hagyományaink, tárgyi kultúránk, tudományos kincseink őrzőit és gyarapítóit ismerjük el, akik visszatérnek gyökereikhez, miközben munkásságuknak köszönhetően előre is lép a nemzet. A kulturális és szellemi gyökerekhez szüntelenül visszatérni, majd ezekből újat alkotva előrelépni, az az út, amelyen a magyarságnak a XXI. században is haladnia kell – szögezte le.

A díjazottakat a múlt értékeit őrző, a jelen értékeit létrehozó és a jövő értékeit előkészítő alkotókként jellemezte, kiemelve: a jövő generációjának feladata, hogy meghallja, a jelen generációjának pedig az, hogy meghallgassa István király intelmeit. Hozzátette: Magyarország kormánya megteremti a keretet és a lehetőséget az igazi alkotáshoz a magyar szellem erőforrásainak, ami a világhír és a versenyképes jövő kulcsa is.

– Békés és békét őrző Magyarországért dolgozunk, hogy a munkához, a józan gondolkodáshoz, a tervezéshez, az alkotáshoz, a teremtéshez szükséges nyugalom adott legyen. Az a cél, hogy se háború, se gazdasági kihívás, se zaklatott korszellem ne zavarja ebben a magyar embereket - tette hozzá. Békés Kárpát-medencében fogjuk megőrizni a gyermekeinket és a hitünket – mutatott rá Zsigó Róbert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában