Ünnep

2024.06.23. 09:15

Három évtizede színpadon a Szivárvány

Száznál is több táncos felvonultatásával zajlott a Szivárvány Táncegyüttes fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából szervezett gálaműsor Környén, a művelődési házban.

Sugár Gabi

Fiatalok is megmutatták tudásukat

Forrás: beküldött

Kicsik és nagyok egyaránt színpadra léptek a gálaműsorban, és ahogy érkeztek az idősebbek, úgy váltak egyre könnyedebbé, önfeledtebbé a mozdulatok. A tánclépéseket, koreográfiákat nem lehet elfelejteni, igazolták a régiek, ugyanis volt olyan egykori táncos, aki próba nélkül, a gála napján döntött úgy, hogy csatlakozik az egyik koreográfiához – adta hírül a kornye.hu.

Generációk nőttek fel az együttesben, nehéz lenne megbecsülni, hogy napjainkig hány gyermeknek, felnőttnek szerzett örömet, maradandó, színes élményt az együttes. A Szivárvány 30 éves fennállása alatt számos oktató, neves koreográfus dolgozott a csoportokkal: Túri György, Gábor Klára, Szegvári Ildikó, Jocha István, Keltai Gábor, Gyurkó Erzsébet, Maknics Gyula Csaba, Csitei Gábor, Vastag Richárd, Kondics Gergely és Szarvas Erzsébet és Lévai Péter. A Szivárvány Táncegyüttes szakmai vezetője öt éve Jakab András tánctanár és Kelemen Petra Piroska.

Színpadra lépett a Sardó Táncegyüttes, majd a legidősebbeket a legfiatalabbak követték: az előképzősök „Tavasz” című összeállításukkal régi Komárom megyei játékokat idéztek, az Alapfok 2. évfolyamosai pedig somogyi üvegverbungot, kanásztáncot és ugróst mutattak be. Érkeztek az egykori szivárványos táncosok, míg a Széltolók Táncegyüttes a hányattatott sorsú bukovinai székelyek érdekes táncát, a silladrit mutatta be. Krüpl Adrienn és Timár Hanna énekszóval búcsúztatta a ballagó Czigle Hankát, Koródi Lili Jázmint, Nagy Bíborkát és Riezing Rékát, akiktől Kelemen Piroska könnyeivel küszködve úgy köszönt el, hogy a táncterem természetesen mindig nyitva áll előttük.

A kezdetek

Környén az 1980-as évek végén szakkörként indult dr. Beke Ernő igazgató és Pulay Ottó, a művelődési ház akkori vezetője kezdeményezésére a helyi általános iskolában a néptáncoktatás. Majd később, 1994-ben megalakult a Szivárvány Táncegyüttes, László Márta vezetésével. Időközben létrejött Dr. Nógrádiné Pap Erzsébet igazgatása alatt 2001-ben a művészeti iskola is.

A „régi” táncosok lisztmentes molnártánccal érkeztek, majd a harmadikos Hejgetők Táncegyüttes után a Kotyolók koreográfiája a felvidéki Gömör dombjai, hegyei közé kalauzolták a vendégeket. A Kotyolók és Széltolók együttesek szólótáncosait is köszöntötték a gálán, hiszen valamennyien, Vona Éva Viktória és Futó Máté, Spilman Enikő és Lakatos Raul Roland, Jordán Dávid, Krüpl Adrienn és Kószás Balázs, valamint Timár Hanna és Sztancsik Mátyás is Arany minősítést ért el a tatabányai Forgórózsa Fesztivál szólótáncversenyén. A fináléban Tardoskedd táncaiból, farsangi szokásaiból készített vidám közös tánccal érkezett a Sardó és a Széltolók.

A folyamatos vastapssal kísért gála zárásaként érkeztek a szeretet, az elismerés, a gratuláció gondolatai és a köszönet virágai a szivárványt útjára indító László Márta, és a stafétát öt éve méltó kezekben tartó Jakab András és Kelemen Piroska számára, majd főként a legkisebbek örömére Vadász Éva, a Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottság elnöke az önkormányzat nevében egy hatalmas csokoládétortával lepte meg az ünnepelteket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!