Különleges festmények

2024.06.13. 15:28

A régi osztálytárs méltatta a kiállítást

Plakát City! címmel nyílt meg Szuharevszki Mihály kiállítása május 31-én Esztergomban. A Kaleidoszkóp Ház galériájában megrendezett tárlaton az alkotó festményei és digitális printje különleges válogatását lehet megcsodálni, köztük több olyan kompozíciót, melyben a művész – ahogy méltatója kifejtette - sok humorral, bájjal és eleganciával manipulált reprezentációkkal ábrázolta a társadalmat.

Kemma.hu

 Már sokadszor állított ki az esztergomi alternatív művelődési központban Szuharevszki Mihály, aki ekként hazai pályán érezte magát, amikor május 31-én megnyílt új kiállítása a Kaleidoszkóp Házban. A Plakát City! című tárlaton szereplő képek a tőle megszokott realista, szürrealista stílusban fogantak, a festményekről, digitális printekről azonban kellett egy megfelelő „eligazítás”, hogy a premier közönsége megértse, voltaképpen mi ezeknek az első látásra nem összetett képeknek a jelentése, megfejtése. Gazdag Ágnes festő, aki azt is elmondta a megnyitón, hogy együtt járták Szuharevszkivel művészeti iskolában a képekről többek között kifejtette:

„A Plakát City! kikiáltani és felhasználni akarja a valóságot, a fotók realitásából épített, reklámszerű felkiáltójáként való megjelenítést hordozza. Mindenki számára ellenállhatatlan varázsa abban is rejlik, hogy az általunk oly ismerős helyzetek, a hétköznapi tárgyak, a reklámok és képregények vibrálása, a divat és a legkülönbözőbb hirdetések között meglátjuk: mi magunk vagyunk a hősök.”

A meglehetősen elvont képzőművészeti elemzés második részében Gazdag Ágnes egészen személyes húrokat is megpendített, amikor úgy fogalmazott: „Misi azokat a történeteket dolgozza fel, amik emberileg megérintik, akár történelmi, vallási, vagy saját és ismerősei történeteiről van szó. Egyik személyes kedvencem a kiállított munkák között a meghívón is látható Kati és Misi kettős portréja. A beállítása szikrázó kékségben felfelé hunyorgó festő kalapos önarcképe, mellette napszemüveges barátja bikiniben.”

A méltatás végén pedig hangsúlyozta: „Ami nekem nagyon szimpatikus, és egyben bizonyíték erejű Misi művészetében, hogy az idealizáltnak érzett Placard City-ben, mégis végletekig valóságos mozdulatok, árnyékok, torzult emberi részek, a fotorealisztikus mintáknak akár kegyetlennek tűnő realizmusa tárul elénk. Az ábrázolásmód és a jelenetek szikrázó disszonanciája bizarr ütköztetése bennünk épül különös valósággá. A reklámiparból ismerős dekoratív emblematikusság még erősebben vonza tekintetünket a harmonikusan komponált epizódok felé, ahol viszont a finom festőiség és grafikai vonalvezetés gyakran súlyos történetekbe és emberi mélységekbe vezet csillogó álomvilág helyett.”

Szuharevszki Mihály kiállítása június 27-éig lesz látható Esztergomban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!