Kritika

2023.12.28. 10:50

Részletek Kádár és feleségének életéről

Az Egyetértés vadásztársaság című munkája után újabb merész húzással, az „átkos”-nak jelzőzött korszak névadójának és feleségének politikatörténeti sztoriváltozatát adta közre Majtényi György történész, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem professzora.

Kemma.hu

A Kádárné és Kádár – Házasságban a hatalommal című kötet egy 20. századi karriertörténet, melyben ezúttal nem a fridzsider-szocializmus fő politikusa, hanem annak elsősorban felesége életrajzán keresztül ismerhetjük meg az első számú politikust.

Ez az életrajz nemcsak abban különbözik Gyurkó László Arcképvázlat történelmi háttérrel című, 1982-es Kádár-portrékötetétől, hogy ebben már nem kell megfelelni a címszereplő és a kommunista párt elvárásainak, hanem abban is, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkárának életét az oldalán lévő felesége szubjektív szemszögén keresztül és a rendszerváltás óta már kutatható ide vonatkozó dokumentációk alapján láthatjuk. A könyv rögtön egy mellbevágó vulgarizmussal nyit, hiszen az első fejezet címe ez: „Ezt a sz*art már hagyhattad volna…”, mely mondat, mint kiderül, Tamáska Mária, Kádár János felesége szájából hangzott el, amikor 1956. november 7-én a szovjet tankokkal megérkezett Budapestre a férje.

A kötetben nem ez az egyetlen furcsa és valahol intim, szubjektív részlet, Majtényi György Kádárról eddig alig vagy egyáltalán nem ismert életepizódokat, sztorikat, legendákat oszt meg olvasóival. Így többek között azt, hogy Kádár egy időben miért viselt a kor divatjától eltérően piros színű nadrágot, miért festette a bajszát, amikor még volt neki, miként vált fiatal korában a nők kedvencévé, miért váltott a focizásról a sakkozásra, miért nem igaz, hogy „angyalföldi gyerek” volt, illetve, hogy miért állapította meg a második világháború előtt, hogy a „munkásmozgalomból egy dolog hiányzik: a munkás.”

A szerző így írt a híres feleségről: „Okkal feltételezhető, hogy Tamáska Mária személyisége, magatartása és szavai hatással voltak férje és a kor politikájára... talán még erősebben is, mint a legfőbb politikai testület, a Politikai Bizottság. A könyv ezt a kétszereplős házastársi és egyúttal hatalmi viszonyrendszert kísérli meg feltárni a párhuzamos életrajzokon keresztül.” 
 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!