Pótlás

1 órája

Ez az a vitamin, amit receptre írna fel a tatabányai háziorvos

Ősszel nagyon sokan kezdik keresni a különböző immunerősítőket. Csák Ferenc tatabányai háziorvos szerint a vitaminok jók, de csak az egyik igazán nyerő.

Kemma.hu

Ősztől nagyon fontos erősíteni az immunrendszert. Ugyanis amit nyáron sikerült természetes úton megtenni, azt a tél beállta előtt leginkább csak mesterségesen tudjuk pótolni. Csák Ferenc tatabányai háziorvos azonban a vitaminok pótlásánál egy sokkal fontosabb állapotra hívta fel a figyelmet.

Vitaminok miatt állnak sorba a gyógyszertárakban
Vitaminok miatt állnak sorba a tatabányai gyógyszertárban
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

– Szedhetünk bármilyen vitamint, ha nem mozgunk hozzá eleget. Nem arról van szó, hogy álljon neki mindenki sportolni, hanem arról, hogy kezdje el beépíteni a mindennapjaiba a rendszeres mozgást – javasolta a doktor, aki páciensei körében is azt tapasztalja, hogy már fiatal korban jellemzően elhízott, olykor pedig túlsúlyos a beteg. Nem volt ez mindig így.

– Talán a gombamód szaporodó gyorséttermek miatt van, talán a mozgásszegény életmód az oka, vagy a covid alatt teret nyert home office-nak köszönhetően, de nagyon sok az elhízott beteg. Pedig nem egy ördögtől való gondolat, elmenni esténként sétálni. Már fél óra is nagyon sokat segíthet, egy idő után pedig kialakul a rendszeres vágyódás arra, hogy szívjunk egy kis friss levegőt – hangzik egy nagyon egyszerű jótanács az orvostól, aki szerint az egészséges életmód fontos. Jól tudja, az életmódváltás nem könnyű, de ilyen formán megelőzhető számos egészségügyi probléma, mint például a hazánkban gyakori cukorbetegség és magyar vérnyomás.

Megkérdeztük, ha egy vitamin lenne, amit mindenképp be kell szednünk, melyik lenne az. – Nagyon fontos a D-vitamin, hiszen a napsugarak egyre gyengébbek, az immunrendszerünk pedig nagy kihívások elé néz – felelte a tatabányai háziorvos, aki szerint felnőtteknek ajánlott naponta 2–3 ezer nemzetközi egységnyi D-vitamint szedni. A túlsúlyosaknak ennél nagyobb dózist. A doktor szerint D-vitaminra szüksége van a csontozatunknak, a fogainknak, de a cukorbetegségben, magas vérnyomás, gyomorbaj miatt szenvedőknek is rendkívül fontos. – Fantasztikus az immunerősítő hatása, számos betegség kivédhető a rendszeres szedésével. A csecsemőknek, kisgyermekeknek is ajánlott a napi ezer NE D-vitamin-pótlás – zárta szavait Csák Ferenc.

Vitaminok és ételek

A tatabányai háziorvos szavaiból kitetszett, hogy vitaminok és vitaminok között is nagy a különbség. Azt mondja, receptre írná fel mindenkinek a D-vitamint, ami más formában is bevihető a szervezetbe. Elég csak a táplálkozásra gondolni. Sorolunk néhány ételt, amit erősen ajánlott fogyasztani:

  • zsíros halak, mint a lazac, a tonhal és a makréla
  • tej- és tejtermékek
  • tőkehalmáj
  • tojás
  • máj
  • gombák

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában