Jubileum

3 órája

Öt bomba találta el az idén 120 éves tatai Vaszary-iskolát

Komárom-Esztergom legnagyobb általános iskoláját 120 évvel ezelőtt építették. Akkor 60 gyermek járt az intézménybe, most közel 800 tanuló ül a padokban. A tatai Vaszary János Általános Iskola elmúlt 120 évéről beszélgettünk az intézmény vezetőjével.

Goletz-DeáK Viktória

Egésznapos ünnepséggel emlékeztek meg a tatai Vaszary János Általános Iskola 120. születésnapjáról. Nyitott kapuval várták azokat az egykori tanulókat és tanárokat, akik szerették volna megnézni, hogy mennyit változott az elmúlt évtizedekben az alma materük. Délelőtt a tanulóknak szerveztek különböző műsorokat és játékos vetélkedőket, a délután pedig a tanár-szülő focimeccsel folytatódott. Este pedig egy gálaműsor zárta a napot, ahol az iskola egykori tehetséges diákjai léptek színpadra. 

Komárom-Esztergom legnagyobb általános iskoláját 120 évvel ezelőtt építették. Akkor 60 gyermek járt az intézménybe, most közel 800 tanuló ül a padokban. A tatai Vaszary János Általános Iskola elmúlt 120 évéről beszélgettünk az intézmény igazgatójával.
A Vaszary János Általános Iskola kétszintes épületét 1904-ben kezdték el építeni, és az 1905/06-os tanévben már várta a tanulókat. A fotó 1910-ben készült
Forrás: vaszarynet.hu

Varga Edit, az iskola igazgatója a Kemma.hu kérésére elevenítette fel az intézmény történelmét. Többek között megtudtuk tőle azt is, hogy az egykor 60 gyermeket tanító intézményből hogyan lett mára a vármegye legnagyobb általános iskolája. 

Öt bomba is eltalálta a Vaszary épületét

– Az 1870-es években az Esterházy tér, a mai Országgyűlés tér földszintes épületében működött iskolánk egyik elődje, a hat évfolyamos Állami Elemi Iskola. A 19-20. század fordulóján a leánygyermekek oktatására, nevelésére létrehozták iskolánk másik elődjét, a Polgári Leányiskolát, ami 1903-ban nyílt meg Trojkó György Uri utcai házában, 36 tanulóval. A későbbiekben a leányiskola épülete nem volt alkalmas bővítésre, az elemi iskola körülményei sem voltak optimálisak, ezért a földszintes Tóvárosi épület lebontásával és új épület felépítésével teremtették meg az ideális körülményeket az oktatáshoz mindkét intézmény számára – kezdte a rögtönzött történelemórát az igazgató.

Az új iskola építését 1904-ben kezdték meg, és az 1905-1906-os tanévben kezdődött meg a tanítás az intézményben.

Az első világháború idején is folyt az oktatás, viszont a tantermek egy része katonai kórházként működött

– mesélte Varga Edit, aki szerint igazán érdekes, hogy 1918-ra az iskolának már 10 tanterme és 700 fős tanulói létszáma volt.

Vaszary János Általános Iskola
1954-ben 1040 fő volt az tanulói létszám 32 nevelővel és 28 tanulócsoporttal. Az iskolaudvar azonban mindössze 430 négyzetméter volt
Forrás: 1960 Fortepan / Móra András

– Emléktábla tudósít arról, hogy az iskolában Erdészeti Szakiskola is működött 1919 és 1924 között – folytatta a visszaemlékezést az iskola vezetője, akitől megtudtuk azt is, hogy a 30-as években a 6. osztály elvégzése után a tanulók önkéntes alapon folytathatták tanulmányaikat a 7. illetve 8. osztályban, az így létrejött 8 osztályos elemi iskola pedig egyedüli volt a megyében. Az első nyolcadikos osztály 1936-ban végzett 32 fővel.

A második világháborúban a tanítás szünetelt, az orosz hadsereg is hadikórháznak rendezte be az iskolát. 1945. január 11-én az épületre öt bomba esett, amely megrongálta az intézményt

– elevenítette fel az intézmény történetének legnehezebb napjait az intézményvezető, így folytatva:

– 1945. április 16-ától fiatal katonák szálláshelyéül szolgált az épület, így az iskola a felsővárosi gimnáziumban, majd a református gimnáziumban, és végül a Szerafikum épületében nyert elhelyezést, majd 1946 szeptemberében költözhetett vissza eredeti helyére, a mai Országgyűlés térre.

Az iskolát 1948-ban államosították, az intézmény ezzel megkapta a 2. Számú Általános Iskola nevet. 1949-ben döntés született arról, hogy a laktanyarészt az általános iskola részére átadják, mivel a 800 tanuló részére szűkösnek bizonyult a hely. 1954-ben dr. Gira Ferenc igazgató vezetése alatt már 1040 fő volt a tanulói létszám 32 nevelővel és 28 tanulócsoporttal. Az iskolaudvar azonban mindössze 430 négyzetméter volt, így szükség volt a laktanya telkére és teljes épületére is, amelyet az iskola véglegesen megkapott. 

Névadó és szoboravatás

– 1961-ben az iskola felvette Vaszary János festőművész nevét, aki gyakran tartózkodott tatai villájában. A festő portrészobrát, amelyet Szabó Tamás szobrászművész alkotott, 1993-ban avattak fel az épület előcsarnokában – mondta el a vezető.

Pályázatokkal lett korszerűbb

Az iskola 1991-ben pályázatot nyújtott be tornaterem építésére. A termet végül 1997-ben vehették birtokba a gyerekek. 2009-től 2015-ig Tar József irányította igazgatóként az iskolát. Pályázat útján ekkor szereltek fel 14 interaktív táblát, amely segítette a digitális oktatás elterjedését az iskolában. Nyílászárók cseréje, fűtés korszerűsítés is megvalósulhatott pályázati forrásokból. Közben két tagintézmény került a Vaszary alá, a tardosi, illetve a tatai Jázmin Utcai Általános Iskola, utóbbi ma is hozzájuk tartozik.
Ahogyan arról a Kemma.hu is beszámolt korábban, a Tatabányai Tankerületi Központ segítségével, Tata város Önkormányzata támogatásával az iskola szinte teljesen megújult: új tornatermet alakítottak ki öltözőkkel és tetőtéri termek is épültek, több mosdóhelyiség lett kialakítva, akadálymentesítés is megvalósult lifttel az épületben. Az udvar is megújult, térkövezett lett, és a rekordtán sportpálya segíti még a mindennapos testnevelés szakszerű megvalósítását. 


 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában