Csodaszép

11 órája

Üstökös a Tatai vár felett: lélegzetelállító fotókat lőtt az égitestről a tatabányai fotós

Többször közöltünk már képet Solymos Ákostól, hiszen olyan pillanatokat képes megörökíteni, amiket csak nagyon kevesen. Legutóbb például az az üstökös került a lencséjének középpontjába, amely 80 ezer évente jár a Föld közelében.

Kemma.hu

„Október 11-től volt látható a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), ami sajtóhírek szerint az év legjobban várt üstököse, és legközelebb 80 ezer év múlva fog ismét a Föld felé járni, tehát érdemes még most megnézni” – kezdte a Kemma.hu-nak beszámolóját Solymos Ákos, a gyakran és örömmel jótékonykodó tatabányai fotós, akinek hosszú próbálkozás után sikerült lefotóznia az égitestet.

üstökös, Tata, Tatai vár
A Tatai vár felett is szépen kivehető volt az üstökös
Forrás: Solymos Ákos fotó blog/Facebook

Mint írta, a kezdetektől figyelte, kissé irigykedve a világ más részein élő fotósokat, mert gyönyörű képeket készítettek róla ott, ahol nem volt felhő és elég sötét volt - mármint alacsony a fényszennyezés. Ezután hozzátette:

Nekem többszöri nekifutásra sikerült lefotóznom, először Tatabányán a Turulnál a Szédítő-szikláról próbáltam, mert innen belátni az egész nyugati horizontot, de sajnos egy vastag felhősáv pont eltakarta az üstököst

De nem adta fel, továbbra is figyelte az időjárást és végül csütörtökön ment ki Tatára, ahol sötétedés után, de még nem teljesen az éjszaka sötétjében, a Pötörke malom mellől sikerült lefotóznia az üstököst. 

A tatai Öreg-tó és a vár mindenféle égi jelenséghez kiváló fotótéma, így ezt és egy teleobjektívvel készült közeli képet tettem ki a blogomra.

 – árulta el Solymos Ákos.

Azt is elmondta, hogy a csillagászok szerint október 20-án, vasárnap este lehet még jól megfigyelni az égitestet, mivel ekkor lesz a legmagasabban a horizonton, persze ha az időjárás is engedi. 

2020-ban a C/2020 F3 NEOWISE üstököst is sikerült Tata felett megörökítenem, igaz ő pont az ellenkező irányba - kelet felé közlekedett. 

– tette hozzá. Szombat reggel pedig egy újabb, ezúttal közelebbi fotót is posztolt az üstökösről.

Nem csak Tata felett lehetett látni az üstököst

Mint arról korábban már beszámoltunk, Komárom-Esztergom másik pontjáról is sikerült megörökíteni az üstököst. A képek készítője, Forgács József Facebook-posztjában azt írta, hogy bár a fátyolfelhők sokat rontottak a megfigyelésen és fotózáson, de este már Oroszlány felett is megfigyelhető volt az üstökös. A tópartról, a kajakháztól is jól látható volt az égitest, és az ellencsóva is kivehető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában