Ékszerdoboz

2 órája

Közeleg az őszi szünet: ezt a 10 nevezetességet ne hagyd ki!

Bár Komárom-Esztergom vármegye területre a legkisebb Magyarországon, fekvéséből is adódóan rengeteg látnivalóval rendelkezik. Összegyűjtöttünk top 10 őszi kirándulási helyszínt, amit érdemes meglátogatni, például az előttünk álló napokban.

Wágner Zsanett

Remek kirándulóhelyeket, jelentős történelmi helyszíneket, varázsos panorámapontokat is mutatunk. Ha pedig valaki csillagtúraszerűen fedezné fel Komárom-Esztergom vármegyét, az akár többnapos tervet is összeállíthat magának az alábbi kirándulóhelyeket érintve. Íme top 10 őszi kirándulás, nem csak az őszi szünetre!

Top 10 őszi kirándulás Esztergomban és a környékén
Top 10 őszi kirándulás egyike lehet Esztergomban a Szent Tamás-hegy, ahonnan ilyen szép kilátás nyílik a bazilikára is
Forrás: Kemma.hu

TOP 10 őszi kirándulás: a kultúra és a természet is vár

  • Bazilika: ha esztergomi kirándulás, akkor kihagyhatatlan listánkból a bazilika, amely hazánk legnagyobb egyházi épülete. A közelmúltban ráadásul a kupolája is megújult, és rendszeresen szerveznek is túrákat a magasba, így az egész vidéket megcsodálhatjuk a magasból körbenézve.
  • Babits-villa: 100 éve forrt össze az esztergomi előhegyi villa és Babits Mihály története, ahogy azt a Magyar Kurír is felidézte. A Babits-villa nemcsak az irodalomkedvelőknek érdekes. Ma emlékházként működik, és az író egykori autogramfala is megtekinthető itt. Ez is egy, a fontos a látnivalók közül.
  • Kamalduli remeteség: bár egy bő órányi autóútra van Esztergomtól, de érdemes ellátogatni a majki remeteségbe is. A némaságot fogadott szerzetesek otthonát nemrég újították fel, ráadásul különleges, szakrális erők is munkálkodnak itt:  a remeteség egy Szent György-vonal csillagzat kellős közepén áll. A magyarországi gyógyító helyek egyik legkülönlegesebbje ez, ahova tényleg pihenni jár a lélek. A felújított kastélyok közül ez az első.
  • Öreg-tó és környéke: egész napos programot kerekíthetünk a tatai tó és környékének megtekintéséből, és egész biztos, hogy nem utazunk haza csalódottan a nap végén. Érdemes körbesétálni a tavat, megnézni az Esterházy-kastélyt és a várat, vagy csatangolni az Angolparkban – tartalmas élményeket biztosítanak a kirándulóhelyek Tata környékén. Egyébként vannak még pompás őszi kirándulóhelyek a Dunakanyarban, legyen szó Dunaalmásról, vagy Neszmélyről.
  • Bányászati Múzeum: Oroszlányban új látványelemekkel, helyiségekkel nyitotta ki újra kapuit a létesítmény, amelyet 640 millió forintból újítottak fel. Itt működött egyébként anno a bánya is, itt volt a XX-as akna. Ha pedig már itt járunk, nézzük meg a tájat a magasból is: a tatabányai Turul-szobortól páratlan panoráma nyílik az egész vidékre.
Top 10 őszi kirándulás Komárom-Esztergomban
A Kő-hegyen álló emlékmű kedvelt turista látványosság, és jól látható az M1-es autópályáról is
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra
  • Turul-emlékmű: vármegyénk talán leghíresebb látványossága a Tatabányára óvón lepillantó turulmadár, melyben Európa legnagyobb madárszobrát tisztelhetjük – szárnyfesztávolsága 15 méter. Az 1896-os millenniumi évre tervezett, azonban csak 1907-ben felavatott szobor Donáth Gyula munkája. Érdemes a kevésbé nyilvánvaló utat választanunk, és autónkat hátrahagyva gyalogszerrel felkapaszkodnunk a Kő-hegy tetejére. Útbaejthetjük a Szelim-barlangot és a kilátót is, a madártól kanyargós sétányok vezetnek ezekhez. A kilátásról pedig győződjünk meg a saját szemükkel.
  • Agostyáni Arborétum: távol a városok zajától, lenyűgöző környezetben tehetünk nagy sétákat a természet lágy ölén a múlt század elején kialakított arborétumban. Tatától mindössze 8 kilométert kell autóznunk, és máris gyönyörködhetünk a csodálatos élővilágban. Az arborétum eredetileg fakitermesztési céllal létesült, a terület legidősebb fáit még az Esterházyak telepítették az első világháborút megelőző években.
Top 10 őszi kirándulás Komárom-Esztergomban
A lebegő falu híre már messzire eljutott, ezzel a fotóval viszik Bokod hírét Dubajig
Fotó: Facebook/Anzar Abdul Kareem / Forrás: Beküldött
  • Lebegő falu: Európa-szerte ismert látványosság, külföldi turisták is felkeresik alkalmanként a Bokodi-hűtőtó cölöpökre épült házait. Sőt, a Föld legszebb látnivalóit tartalmazó gyűjteményekben is rendszeresen helyet kap. Ajánlatos úgy időzíteni a látogatást, hogy naplementekor érkezzünk – az elénk táruló látvány örök életre szóló emlékkel gazdagít majd minket. Ez csak egy kirándulástipp, de van még!
  • Monostori erőd:  a ma látható Monostori erődöt 1850 és 1871 között építették az Osztrák-magyar Monarchia központját védő erődrendszer egyik utolsó tagjaként (a komáromi erődrendszer az Igmándi erőd 1877-es befejezésével vált teljessé.) A legmodernebb technikával szerelték fel tervezésekor, a XX. századra azonban – részben a tüzérségi fegyverek nagyfokú fejlődése, részben a légi hadviselés megjelenése miatt – elavult. Egyik állandó kiállítása a Kenyérmúzeum, de a hadtörténeti tárlatokat is ajánlott megtekinteni.
  • Rám-szakadék: Dömös közigazgatási területén, a Visegrádi-hegységben található ez a festői szépségű terület. Évente mintegy 60 ezer kiránduló keresi fel a kedvelt turistaútvonalat, főként hétvégente szokott problémát jelenteni a tömeg. Ha idelátogatnánk, tartsuk szem előtt az üzemeltető Pilisi Parkerdő Zrt. felhívását, és érdemes Dömös felől Dobogókő irányába haladni.

Még több őszi kirándulóhely a Dunakanyarban és környékén

Egynapos kirándulás gyerekkel? Vannak még tippjeink! Korábbi cikkünkben húsz kirándulástippet gyűjtöttünk össze Komárom-Esztergom vármegye látnivalóiból, nem csak az őszi szünetre. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában