Étkeztetés

14 órája

Videón a tatai bölcsis menza konyhája, meglestük mit főznek + galéria

Mintegy 600 gyermeknek főznek a Tatai Csillagsziget Bölcsőde főzőkonyháján. Az Élelmezési Világnap alkalmából meglestük, hogy milyen a bölcsis menza, és hogyan készül a gyerekek ebédje.

Kemma.hu

Az Élelmezési Világnapot magyar kezdeményezésre minden évben október 16-án tartják. Célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. A világnap alkalmából ellátogatunk a Tatai Csillagsziget Bölcsőde főzőkonyhájába, ahol nincs helye a pazarlásnak. A menza konyháján dolgozók minden nap arra törekednek, hogy a gyerekeknek finom, laktató és elégséges étel biztosítsanak. Munkájuk sokaknak példaértékű lehet.

Mintegy 600 gyermeknek főznek a Tatai Csillagsziget Bölcsőde főzőkonyháján. Az Élelmezési Világnap alkalmából meglestük, hogy milyen a bölcsis menza, és hogyan készül a gyerekek ebédj
A bölcsis menza konyháján az EMMI rendelet alapján minden óvódásnak és bölcsődésnek pontosan meg van határozva az adagja
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A Csillagsziget Bölcsőde felújított konyhájába csak védőöltözékkel léphettünk be. Az előírás szerint a dolgozóknak is külön ruhát kell húzniuk munka közben. A hatalmas, fémesen csillogó konyhában közben már lázasan folyt a munka. A bölcsiseknek ezen a napon céklafőzelék és párolt pulyka készült, míg az ovisok póréhagyma krémlevest és pörköltet kaptak bulgurral. Az élelmezésvezető segített eligazodnunk a konyhában. Megtudtuk, a falon lévő hatalmas fehér táblákra vannak felírva az intézmények nevei, amelyekbe a bölcsőde konyhájáról érkezik a menü. Alattuk a gyerekek száma, ahány főnek arra a napra ételt kell készíteniük. Az egyik tábla szélén pedig egy konyhai „kisokos”, ahol az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) rendelet alapján meghatározott adagolási útmutató szerepel.

A menza is lehet finom

A konyhából három kisebb helyiség nyílik. Az első az étel átadó helyiség, innen már szállításra készen dobozokban kerül ki az étel az autóra. A másik az edény raktár, míg a harmadik a különböző diétás ételek elkészítésére szolgál. Itt is egy táblára segíti a speciális menüt készítő szakácsnőt és a dietetikust. Intézményenként fel van tüntetve, hogy melyik gyermek részére milyen allergia alapján kell elkészíteni az aznapi ételeket. Szigorúan külön kezelve az összes allergiát.

A gluténmentes, vagy laktózérzékeny, esetleg mogyoróallergiás gyermekek ételeinek elkészítéséhez használt edények és eszközök nem érintkezhetnek egymással.

Az elkészült menüt pedig mindenkinek saját névvel ellátott ételhordóba osztják szét.  

A hatalmas üstben pedig már el is készült a pörkölt. A szakács egy mérlegre tett edénybe merve osztja el gondosan intézményenként a kért adagokat. A kész ételeket egy felcímkézett fekete, hőtartó dobozba teszik. A bölcsőde elektromos kisbusza pedig már a konyha előtt várakozik, hogy vihesse a friss és meleg ebédet a gyerekeknek.  

Mintegy 600 gyermeknek főznek a Tatai Csillagsziget Bölcsőde főzőkonyháján. Az Élelmezési Világnap alkalmából meglestük, hogy milyen a bölcsis menza, és hogyan készül a gyerekek ebédj
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Józsi bácsi, a sofőr, már rutinosan pakolja a dobozokat a furgonba. Egy megszokott útvonalat követve tudja, hogy melyik dobozt hova kell tennie, hogy majd a célnál könnyen hozzáférhessen. Józsi bácsitól megtudtuk, hogy a gyerekek már jól ismerik az ezüst színű kisbuszt, és a kerítésbe kapaszkodva hangosan szoktak neki köszönni. Első kérdésük természetesen mindig az, hogy mi lesz az ebéd, így Józsi bácsi már indulás előtt előre felkészül a napi menüből.  

Ahogy kigurul az intézmény konyhájának udvarából a kisbusz a dobozokkal, a konyhai dolgozók folytatják munkájukat, előkészülnek a délutáni és a másnapi feladatokra. Ekkor nyílt lehetőségünk beszélgetni a konyha dietetikusával Pekár Barbarával és az élelmezésvezetővel, Heider Zsuzsannával. Kérdésünkre válaszolva megtudtuk többek között azt is, hogy körülbelül 150 bölcsődésnek, illetve 450 óvodásnak főznek a konyhán naponta. Azt, hogy milyen ételek kerülnek az étlapra az EMMI rendelete határozza meg.  

– A bölcsődés kisgyermekeknek naponta négy étkezést kell biztosítani, ebben fontos szerepet játszik az, hogy megismerjék az egyes ételféleségeket. Többféle zöldséget, gyümölcsöt, főzelékfélét, levest, mártást, a kisétkezésekre pedig kevert házi édes és sós krémeket is kapnak. Az előírás alapján megvan határozva, hogy 10 egymást követő élelmezési napban hányszor fordulhatnak elő az egyes ételféleségek.

Az ovisok naponta háromszor étkeznek az óvodában, számukra szintén szabályozva van, hogy a 10 élelmezési napban milyen ételeket kaphatnak

– magyarázta az élelmezésvezető, aki kiemelte, hogy mind a két korosztály számára biztosítani kell a megfelelő tápanyagokat, amelyek nem minden esetben hasonlóak, így van alkalom, hogy más ételt kapnak a bölcsődések és az óvodások.

Mintegy 600 gyermeknek főznek a Tatai Csillagsziget Bölcsőde főzőkonyháján. Az Élelmezési Világnap alkalmából meglestük, hogy milyen a bölcsis menza, és hogyan készül a gyerekek ebédj
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A dietetikus és az élelmezésvezető elmondta, hogy egy élelmezési program segíti a napi munkájukat. Segítségével tervezik meg az étlapokat a bölcsisek és ovisok, valamint a diétás étkezők számára. A program a létszám függvényében segít meghatározni az egyes ételekhez szükséges alapanyagmennyiségeket. De az is meg van határozva, hogy egy bölcsődés, illetve egy óvodás gyereknek pontosan mennyi az adagja.

Azonban a gyerekeknek különböző az étvágya, egy kiscsoportos például nem eszik annyit, mint egy nagycsoportos. Ezt az óvónők már nagyon ügyesen tudják és elosztják a gyerekek között a kiszállított mennyiséget. Fontos feladatuknak tekintik, hogy megismertessék és megszerettessék az egészséges táplálkozás alapjait. Saját hatáskörükben bölcsődei családi programok keretében kóstolóval egybekötött bemutatókon próbálnak ötleteket adni a mindennapi étkezésekhez.

A konyhán arra is nagyon figyelnek, hogy olyan ételeket készítsenek, amit szeretnek a gyerekek
A konyhán arra is nagyon figyelnek, hogy olyan ételeket készítsenek, amit szeretnek a gyerekek
Fotó: Zetovics Mario / Forrás:  24 Óra

– Igyekszünk változatos ételeket készíteni, de mindig van a gyerekeknek kedvence. Főleg a tésztaféléket szeretik, illetve a házi készítésű süteményeket, valamint egyre inkább kedvelik a zöldséges alapú ételeket. Igyekszünk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt felhasználni a szezonalitásnak megfelelően. Most például a sütőtököt – tette hozzá a dietetikus.

– Évente kétszer küldünk ki az intézményekbe egy kérdőívet, amin lehetőségük van jelezni, hogy a gyerekeknek melyik étel ízlett, s melyik nem. Esetleg milyen kérésük, vagy javaslatuk van. A bölcsődében a szülők véleményére is kíváncsiak vagyunk, ők is leírhatják javaslataikat számunkra – tette hozzá Heider Zsuzsanna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában