Látványosság

7 órája

Elköltözött a tatai nutriacsalád a víztározóból?

Ritkán látni a tatai nutriákat a bevásárlóközpont tűzíviztározójában. Megkérdeztük a terület tulajdonosát, hogy vajon mi történhetett Tata kedvenc nagytestű rágcsálóival, vagyis a nutriacsaláddal.

Kemma.hu

Még tavaly költözött a tatai intespar tűzíviztározójába egy nutria pár, akik hamar a környék kedvencei lettek. Tavasszal kölykeik is születtek, akik az elmúlt hónapokban igazi látványosságok lettek. Sokan álltak meg a bájos állatokat megfigyelni, mások pedig rendszeresen hordták számukra a zöldséget és gyümölcsöt. 

A természetvédők nem örülnek neki, de a tataiak számára igazi kis kedvencek lettek a város közepén élő nutria család. A Kemma.hu fotósa most közelről lencsevégre kapta a nutria kölykök játékát.
A bevásárlóközpont intézkedései egyelőre sikert hoztak. Csak elvétve látni a nutria családot a víztározónál
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A kedves, szelíd nagytestű rágcsálók azonban nem kívánt vendégeket is a területre vonzottak. Mint arról korábban beszámoltunk, a tűzíviztározó környékén elterjedtek a vándorpatkányok. A könnyű élelemszerzés reményében több veszélyes rágcsáló is megjelent a területen. 

Veszélyes nutriacsalád

A kormányhivatal fel is hívta a lakosság figyelmét a veszélyre, illetve Tata jegyzője felszólította a Spart, hogy lépjenek az ügyben. Ezután az üzlet figyelmeztető táblát helyezett ki a víztározóhoz, illetve a bolt bejáratához. Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője a Kemma.hu kérdésére akkor elmondta, hogy a helyzet rendezése érdekében már felvették a kapcsolatot egy professzionális kártevőmentesítő céggel, hogy minden tekintetben szabályosan járjanak el, illetve az önkormányzattal közösen keresnek megoldást a problémára. 

Úgy néz ki, hogy végül hatottak az intézkedések, mert a területről mintha eltűntek volna a rágcsálók. Csak hosszabb, türelmesebb várakozás után vettünk észre némi mozgást a nádas között. Maczelka Márk szerint a táblák kihelyezése és a vásárlók tájékoztatása meghozta a várt eredményt: nutriákkal már csak elvétve lehet találkozni az áruház környékén. Illetve a rágcsálók megkezdték elköltözésüket, remélhetőleg természetes élőhelyük irányába.

Nem mehettek messzire

Szabó Máté, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy miután elérték a megfelelő kort, valóban odébb költözhettek a kölykök. A szüleik ugyanis elzavarják egy idő után őket. A közelben feltehetően a várárok és az Öreg-tó lehet számukra a legkényelmesebb lakóhely. Előbbinél a várfalból kifolyó melegebb vizű forrás kellemesé teszi télen is a vizet. Itt rendszeresen élt eddig is egy-egy példány.

Az Öreg-tó tófarok részén pedig az Által-ér befolyásánál találhatja meg az ideális otthont. De a Ferencmajori halastavak is vonzó célpont lehetett a számukra. A szakembertől megtudtuk, hogy a nemzeti park egyelőre nem kapott bejelentést, hogy a városban elszaporodtak volna a hódpatkányok. Azonban, ha számuk már veszélyt jelent a természetre, engedélyt kell kérniük a kormányhivataltól a gyérítésükre. Erre Tatán eddig csak az Által-éri kerékpárút, tóhoz közeli szakaszánál volt szükség, ahol idén tavasszal pár példány kilövésére kaptak engedélyt a vadászok. A természetőr szerint azonban a jelenlegi helyzet nem jelenti azt, hogy a bevásárlóközpont mellett nem tűnnének fel tavasszal újra a szülők az újabb kölykeikkel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában