Balesetveszély

2 órája

Veszélyes a tatai autópálya felhajtó, bármikor kidőlhet egy fa + videó

Évek óta tartó problémát jelentenek Tatán, a Fekete út mellett lévő elöregedett fák. A kidőlő fák, vagy letört ágak pedig nem csak a helyieket, de az M1-es autópálya felhajtójára igyekvőket is veszélyeztetik. Videón mutatjuk, milyen fenyegetőn dőlnek az út fölé.

Goletz-DeáK Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zetovics Márió

A közelmúltban egy autó motorháztetőjét törte össze egy lezuhanó vaskos ág a tatai Fekete úton, centikkel kerülve el a tragédiát. A terület közös képviselője, Komondi Ágnes szerint azonnali megoldásra van szükség, mert a lakók biztonsága forog kockán. Ráadásul ez az út vezet az M1-es autópálya felé is. Véleménye szerint szakértői stábot kell összehívni a terület felmérésére, a fák kivágására és újak ültetésére. 

Évek óta tartó problémát jelentenek Tatán, a Fekete út mellett lévő elöregedett fák. A kidőlő fák, vagy letört ágak pedig nemcsak  a helyieket, de az M1-es autópálya felhajtójára igyekvőket is veszélyezteti. Videón mutatjuk, hogy dőlnek az út fölé a hatalmas fák.
Az M1-es autópálya felvezetőjénél, a tatai Fekete út mentén sok az öreg, száraz fa, ami bármikor kidőlhet 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

– A terület Ramsari-védettség alatt áll, ami még inkább megnehezíti a beavatkozásokat. Ráadásul a terület egy része az önkormányzathoz tartozik, más pedig a Vérteserdő Zrt-hez – kezdte a helyzet felvázolását az akadályokkal a képviselő, aki szerint a Fekete úton végzett korábbi földmunkák, csövek lefektetése tovább gyengítette a szélső fák helyzetét, így ezek már nem tudnak ellenállni a viharos szeleknek és az időjárás viszontagságainak. Jelenleg ezek okozzák a legnagyobb problémát.

Veszélyes az M1-es autópálya felhajtója 

– Szakemberekkel egyeztettem, akik megerősítették, hogy ez a gond régóta fennál, és a terület elhanyagolása miatt fajult idáig a helyzet. Az eddigi kezelések mindössze „tűzoltásként” funkcionáltak. Vagyis, ha kidőlt egy fa, eltávolították, de nem történt tudatos gondozás, nem ültettek új fát a helyére. Ideje lépni, mielőtt tragédia történik – figyelmeztetett Komondi Ágnes, aki szerint a környéken élők is érzik a veszélyt. 

–  A probléma összetett, de nem megoldhatatlan. Elengedhetetlen, hogy összeállítsunk egy szakértői stábot, akik kidolgozzák az erdős területek hosszú távú megújítását. Nem csak a fák eltávolítására van szükség, hanem a megfelelő pótlásukra is, hogy megőrizzük a zöldterületeket, és megvédjük a környezetünket. Ehhez természetesen pénzügyi forrásokra is szükség van, de a szakemberek bevonásával pontosabban láthatjuk, hogy mindez hogyan valósítható meg – szögezte le a terület képviselője, aki szerint a lakosság bevonása kulcsfontosságú. 
– A helyi lakosok azok, akik nap mint nap látják, hol van a legsürgősebb beavatkozásra szükség. Ők azok, akik első kézből tapasztalják meg a problémákat, ezért a segítségük elengedhetetlen. Az ügyben már írtam levelet a jegyzőnek, beszéltem szakértőkkel és bízom benne, hogy találunk erre érdemi megoldást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában