Oroszlányi képviselő-testület

4 órája

Több takarékosság és még több kompromisszum vár a képviselő-testületre

Csütörtök este lezajlott a 2024-es ciklusra megválasztott oroszlányi képviselő-testület alakulóülése. A testületet nehéz helyzetbe hozták a választók. Cikkünkben átfogóan ismertetjük a képviselő-testület szervezeti felépítését.

Baranyai Mihály

A Takács Károly polgármester által vezetett 12 tagú képviselő-testület október 10-én csütörtökön 16 órai kezdettel tartotta meg a 2024-es ciklus alakulóülését. A napirend elfogadása előtt a helyi választási bizottság elnöke, Németh Gábor adott tájékoztatást a választás eredményéről. Ezt az önkormányzati képviselők és a polgármester eskütétele követte. Majd a javasolt napirendi pontok kerültek sorra. Az ülésen részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és dr. Kancz Csaba Komárom-Esztergom vármegye főispánja is.

Takács Károly polgármesterrel együtt 12 tagja van az oroszlányi képviselő-testületnek
Takács Károly polgármesterrel együtt 12 tagja van az oroszlányi képviselő-testületnek
Fotó: Zetovics Mario / Forrás:  24 Óra

A napirendi pontok a következők voltak: a testület SZMSZ-e, a polgármester illetményének megállapítása, az alpolgármesterek megválasztása titkos szavazással, az alpolgármesterek illetményének megállapítása, a testületi tisztségviselők megválasztása, a volt polgármester végkielégítése, tag delegálása a hulladékgazdálkodási társulásba, csatlakozás a Bursa Hungarica 2025-ös fordulójához, valamint a város közbeszerzési szabályzata.

A képviselő-testület összetétele nem kedvez a döntések gyorsaságának

A 12 fős képviselő-testület magába foglalja a polgármester is. Tagjai a következők: Takács Károly polgármester (Fidesz-KDNP), Vargáné Vojnár Katalin, (Fidesz-KDNP), Székely Antal (OLPK), Molnár István (Fidesz-KDNP), Babai János (OLPK), Gerenday Zsuzsanna (Fidesz-KDNP), Kontschán Flórián Jenő (OLPK), Fehérdi Zsuzsanna (OLPK), Gyuga Mihály József (Fidesz-KDNP), Papp Péter Attila (Fidesz-KDNP), Rajnai Gábor (OLPK) és Szabó György (Mi Hazánk).

Mint látható, a Fidesz-KDNP is, és az ellenzék is 6-6 fővel van jelen a képviselő-testületben. Az ellenzék az OLPK 5 és a Mi Hazánk 1 képviselőjéből áll. Lehetséges, hogy a mérleg nyelve a Mi Hazánk képviselője lesz? Azért lényeges ez a kérdés, mert a számbeli egyenlőség, könnyen vezet majd szavazategyenlőséghez. Ez várhatóan kimerítő egyeztetési és egyezkedési kényszert jelent a ciklusra nézve, ami azt is jelenti, hogy az egyes döntések ideje jócskán kitolódhat – amint azt a polgármester az Oroszlányi Médiacentrumnak adott interjúban is elmondta. Arra is utalt, hogy a választók akarva-akaratlanul nehéz helyzet elé állították őket.

 

A Fidesz-KDNP is, és az ellenzék is 6-6 fővel van jelen a képviselő-testületben
A Fidesz-KDNP is, és az ellenzék is 6-6 fővel van jelen a képviselő-testületben
Fotó: Zetovics Mario / Forrás:  24 Óra

A testület két alpolgármestert választott

Takács Károly két főállású alpolgármester-jelöltje – amint azt korábban már megírtuk – Gerenday Zsuzsanna és Mók Attila volt. A testület mindkettejüket megválasztotta.

  • Az egyik alpolgármester, s egyben a polgármester általános helyettese Gerenday Zsuzsanna lett 9 igen és 3 nem szavazattal. Ő megválasztott, szavazati joggal rendelkező képviselője a testületnek.
  • 10 igen és 2 nem szavazattal a másik alpolgármester Mók Attila lett. Ő nem tagja a képviselő-testületnek, ezért annak ülésein csak tanácskozási joggal vesz majd részt – az önkormányzati törvényben foglaltak szerint.

Módosították az SZMSZ-t: már csak két bizottság szerepel benne

Az ülésen módosított SZMSZ értelmében – az általános takarékosság elve alapján – ezen túl csak két bizottsággal működik a testület. Az egyik a pénzügyi és humán bizottság, amelynek Rajnai Gábor (OLPK) az elnöke, a másik pedig a város- és gazdaságfejlesztési bizottság, amelynek Gyuga Mihály (Fidesz-KDNP) az elnöke.

Papp Péter Attila (Fidesz-KDNP) és Molnár István (Fidesz KDNP) tanácsnoki tisztséget tölt be. A bizottságokban ők felügyelik a képviselő-testület által meghatározott önkormányzati feladatkörök ellátását.

  • A 11 fős pénzügyi és humán bizottság tagjai a következők: Rajnai Gábor elnök (OLPK), Babai János (OLPK), Székely Antal (OLPK), Papp Péter Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP), Vargáné Vojnár Katalin (Fidesz-KDNP), Gyuga Mihály József (Fidesz-KDNP) és Szabó György (Mi Hazánk). A bizottságnak négy külső tagja van: Moldován László (Fidesz-KDNP), Auerné Böröczky Erzsébet (Fidesz-KDNP), Benyiczki Ágota (Fidesz-KDNP) és Puskás Alexa (Mi Hazánk).
  • A város- és gazdaságfejlesztési bizottság 9 tagú: Gyuga Mihály József (Fidesz-KDNP), Molnár István tanácsnok (Fidesz-KDNP), Papp Péter Attila (Fidesz-KDNP), Fehérdi Zsuzsanna (OLPK), Kontschán Flórián Jenő (OLPK), Szabó György (Mi Hazánk). Itt három külső tag van: Hartyáni László (Fidesz-KDNP), Túri Bernadett (Fidesz-KDNP) és Szigeti Árpád Olivér (Mi Hazánk).

Van egy állandó munkacsoport is

A külön személyi díjazás nélkül működő közbeszerzési munkacsoport 9 főből áll: Takács Károly (Fidesz-KDNP) a munkacsoport vezetője, Gerenday Zsuzsanna (Fidesz-KDNP), Mók Attila (Fidesz-KDNP), Papp Péter Attila (Fidesz-KDNP), Gyuga Mihály József (Fidesz-KDNP), Molnár István (Fidesz-KDNP), Rajnai Gábor (OLPK), Kontschán Flórián Jenő (OLPK) és Szabó György (Mi Hazánk).
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában