Gyermekorvosok

2 órája

Gyermekorvosok kerestetnek Oroszlányban

Országszerte nagy hiány van gyermekorvosból. Oroszlányban négy gyermekháziorvosi körzetet három gyermekorvos lát el, de már nyugalomba vonulnának.

Baranyai Mihály

Lapunk évekkel ezelőtt beszámolt a Komárom-Esztergom vármegyei orvoshiányról, de ebben a cikkünkben a gyermekorvosok hiányáról lesz szó. A Világgazdaság már 2022 végén írt arról, hogy a magyar gyermekorvosok átlagéletkora 62 év, és évente kevesebb, mint tíz gyermekorvos lép a rendszerbe.Oroszlányban, az előző önkormányzati képviselői ciklus utolsó, szeptember 26-i ülésén elhangzott, hogy a város mindhárom gyermekháziorvosa nyugdíjasként dolgozik, és 2025 tavaszán visszavonulni szándékozik. Az álláshelyüket évek óta hirdeti az önkormányzat – s próbálja vonzóvá tenni, például szolgálati lakással –, de nem hogy jelentkező, még érdeklődő sem volt.

Oroszlányban négy gyermekháziorvosi körzetet három gyermekorvos lát el, de már nyugalomba vonulnának - a kép illusztráció
Oroszlányban négy gyermekháziorvosi körzetet három gyermekorvos lát el, de már nyugalomba vonulnának - a kép illusztráció 
Fotó: Gazdag Mihály / Forrás:  Kelet-Magyarország

A nyugdíjasként dolgozó gyermekorvosok túlterheltek

Oroszlány honlapján már 2023 szeptemberében is olvashattunk arról, hogy a négy gyermekorvosi körzet egyike tartósan gyermekorvos nélkül maradt. A három praktizáló gyermekorvos látja el ezt a körzetet is, állandó helyettesítéssel.

A városban a gyerekeket 18 éves korukig a gyermekorvosuk látta el, s ez után kellett csak felnőttháziorvoshoz fordulniuk. Az orvoshiányra tekintettel az ide vonatkozó jogszabály lehetővé tette, hogy a gyerekeket 14 éves koruk után a felnőttorvosokhoz irányíthassák, de Oroszlányban az országosnál valamivel kedvezőbbnek számító ellátottság folytán még a gyermekkörzetekben maradhattak.

2023-ban a város mindhárom gyermekorvosa nyugdíjas lett, de vállalták, hogy 2025 tavaszáig gyakorolják a hivatásukat, ám de a korábbinál kisebb megterheléssel. A gyermekorvos nélküli körzetben történő helyettesítés miatt azonban a terhelés mindig is magasabb volt a kelleténél. Az egy főre eső betegszám csökkentése érdekében az önkormányzat, a gyermek és a felnőtt háziorvosokat meghallgatva, kénytelen volt élni azzal a jogszabály adta lehetőséggel, hogy 2024. január 1-jétől a 14 éves kort betöltötteket felnőttháziorvoshoz irányítja.

A döntéssel és az oroszlányi orvosok elhivatottságával sikerült időt nyerni, de igazi megoldást még nem. 

A városvezetés intézkedése mintegy kilencszáz fiatalt érint, akik kilenc felnőtt háziorvos közül választhatnak. Ez háziorvosi körzetenként átlagosan száz-száz ellátandó beteget jelent. Persze a valóságos eloszlás egyáltalán nem áll közel az átlaghoz.

Az érintett gyermekek és szüleik már 2023-ban értesítést kaptak arról, hogy melyik felnőttháziorvoshoz tartoznak. A háziorvosnak csak a saját körzetükbe tartozókat kell vállalniuk. A más körzetbe tartozókat elutasíthatják.

A gyermekorvosi ellátás világszerte változáson megy keresztül

A Világgazdaság cikke szerint világszerte átalakulóban van a gyermekgyógyászat, mert egyre kevesebb az olyan gyermekbetegség, amely fekvőellátásban gyógyítandó, és egyre több az olyan, amely alapellátásban kezelhető. A cikk az orvoshiányt – a pálya vonzóvá tétele mellett – a rendelők korszerűsítésében, egyebek közt laborautomata beszerzésében látják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában