Beruházás

1 órája

Megáldották az esztergomi Franka új épületét +fotók, videó

Ünnepi szentmisével és énekszóval színesített megnyitóünnepségen adták át az esztergomi Franka új, csarnokméretű épületszárnyát. Az épületet már belakták a diákok, amely ezentúl a mozgás és a közösségi élet színtere lesz az iskolában.

Feleki Marietta

Átadták az esztergomi Szent Antal Esztergomi Ferences Gimnázium és Kollégium új épületszárnyát október 4-én, pénteken, amelyen több illusztris személyiség is tiszteletét tette. Részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Soltész Miklós államtitkár, Nacsa Lőrinc miniszteri biztos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának alelnöke, Hernádi Ádám esztergomi polgármester. Jelen volt még Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója, illetve dr. Pák Péter, a Vaszary Kólos Kórház igazgatója is. 

Ünnepi szentmisével és énekszóval színesített megnyitóünnepséggel adták át az esztergomi Franka új, csarnokméretű épületét.
Semjén Zsolt (jobbról), Soltész Miklós, Seszták Miklós, Szánthó Gellért iskolaigazgató és Nacsa Lőrinc miniszteri biztos
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra

 Az 5,2 milliárd forintos beruházással – amelyből a kormány 5,16 milliárd forintot támogatott – új épületszárnnyal és tornacsarnokkal bővült az intézmény, amely szeptember elsején nevet is váltott: Szent Antal Esztergomi Ferences Gimnázium és Kollégium nevet kapta, Páduai Szent Antal tiszteletére.

Ünnepi szentmisével és énekszóval színesített megnyitóünnepséggel adták át az esztergomi Franka új, csarnokméretű épületét.
A frankás diákok a szentmisén
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra

Az Assisi Szent Ferenc tiszteletére tartott ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, Esztergom-Budapesti érsek celebrálta a színültig telt Ferencesek Szent Anna-templomában. Frankás diákok, hívek, közéleti személyiségek tömött sorokban foglaltak helyet a padsorokban az szentmisén.

Ünnepi szentmisével és énekszóval színesített megnyitóünnepséggel adták át az esztergomi Franka új, csarnokméretű épületét.
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek celebrálta az Assisi Szent Ferenc tiszteletére mondott misét
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Énekszóval várták a bíborost

A szentmisén Erdő Péter méltatta Assisi Szent Ferenc életét és nagy volumenű hatását az egyházi missziókra és a tanító szerepet is vállaló koldulórendekre, úgy mint a ferences a domonkos és a bencés rendre.

– Bár a ferences rend nem tartozik az úgynevezett tanító rendek közé, itthon azonban mégis szükséges volt, hogy nevelje és tanítsa a fiatalokat. ennek gyümölcse volt a Ferences gimnázium, amely széles spektrumú oktatási intézménnyé bővült az évtizedek során.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ma is fontos kérdés, hogy az elvilágiasodott környezetben hogyan és miként kell kimondani a keresztény üzenetek sajátos tartalmait. Mint kiemelte, a világos meghirdetés nélküli puszta tanúságtétel lehet hasznos bevezetés, de csak ha divatos témákról nyilatkozunk meg, aligha tudjuk átadni azt az örömhírt, amelyet Krisztus a tanítványaira bízta.

A szentmisét követően az új épületben folytatódott az ünnepség. Az aulában a körben futó karzatot megtöltötték a diákok és a vendégek. Erdő Pétert a diákok az énekkar karnagyának vezetésével énekszóval várták. A bíboros rövid beszéd és áldás után a katolikus egyházi szertartás szerint megszentelte az épületet, amelyet ezután szabadon be lehetett járni.

Közösségi teret kaptak a diákok
A gimnáziumban a fedett tornacsarnok létrehozásán túl az épületegyüttes iskolai szárnyán hat tantermet alakítottak ki, a kollégiumot közösségi terek létrehozásával bővíttették, és felújították az iskola udvarát, ide sporteszközöket helyeztek. A tornacsarnok középen kettéosztható, így egyidejűleg alkalmas edzésekre, iskolai testnevelésre, szabadidősportokra, illetve bérleményként hasznosítható. lenyitható kosárpalánkokkal,  lelátó is helyet kapott a teremben, illetve a diákok számára egy büfével ellátott közösségi tér is rendelkezésre áll. A száz ülőhelyes csarnok tetején pihenőparkot alakítottak ki. Az új épületszárny összeköttetésben áll a régi épületrésszel, így a diákok szabadon közlekedhetnek a kollégium és az iskola között. Az új épületben foglal helyet az iskola új, modernizált tornacsarnoka.

A bejárás után következett az átadóünnepség, amelyen az iskola egykori diákja, Pindroch Csaba színművész vállalta a konferanszié szerepét. A színművész bevezető beszédében kiemelte: Assisi Szent Ferenc minden idő legnagyobb hatású szentje, aki olyan szinten változtatta meg a világot, hogy Luther Mártonra is hatással volt a példája. 

– Egyénisége, hite magnetikusan hatott az emberekre. Ő volt az első, aki betlehemi jászolt állított karácsonykor. Az életszentség óriás. 800 éve kapta meg Assisi Szent Ferenc a stigmát, nem véletlen, hogy most adják át ezt a épületszárnyat. 

Hozzátette: az új épület átadása jelzi, a szentlélek jelenlétét köztünk. A Franka régi-új neve a bővülő iskolakomplexum látható jele, hogy Isten gondoskodó szeretet nem szűnik meg.

Egyház és állam együttműködik Magyarországon

Ezután Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, nemzet- és egyházpolitikai miniszternek adta át a szót. Semjén Zsolt beszédében hangsúlyozta: a magyar egyházpolitika az együttműködésre épül. Az állam és az egyház kettévált, de ez nem jelenti az egyház és a társadalom szétválasztását.

– Ha megnézem ezt a gimnáziumot, egy valóság, de két aspektusa van: egyházi is, de közfeladatot ellátó intézmény is, mert iskola – mondta. Kiemelte: a vallási rész az egyház szuverenitása, az állam pedig biztosítja a teljes vallásszabadságot. Az egyházi iskola azonban mint közfeladatot átvállaló intézmény működik, így az államnak ugyanúgy kötelessége segíteni, így finanszírozni a fenntartást, beruházásokat.

Semjén Zsolt a kormány egyházpolitikával kapcsolatos ellenzéki támadásokra reagálva kiemelte: az állami iskolák egyházi kézbe adása a nép akaratának felelnek meg. Az állampolgárok eldönthetik, hova járatják gyerekeiket, ennek felel meg az állam, nem önhatalmúlag adnak át az egyháznak közintézményeket. Kijelentette: túljelentkezés van az egyházi intézményekben, jelenleg több mint negyedmillió gyerek jár egyházi intézménybe. Kiemelte még, hogy 2010 óta a Kárpát-medencében 3000 templomot tataroztak, 200 újat építettek, az összes székesegyházat felújította az állam.

Csak az egyházi iskolák tudnak természetükből adódóan olyan valóságot teremteni, amelyet a világi intézmények nem tudnak az ember test-szellem-lélek összetettsége. A testet-szellemet a könyvtár, a tornaterem, az épület. A lelket a templomok és a kápolnák. Ez utóbbit adják az egyházi iskolák.

Hamar belakták a diákok az épületet

A miniszterelnök helyettes beszéde után az iskola énekkara Assisi Szent Ferenc himnuszát énekelte, majd Hernádi Ádám állt mikrofon elé.

– Úgy tartja a mondás, hogy a jó kezdet fél siker. A ferences rendről ez elmondható: bárki kapcsolódhat hozzájuk, az nem bánja meg, mert olyan iránytűt kap, amellyel bármerre el tud navigálni. 

Mint hozzátette, a legfontosabb cél volt a sportolási lehetőségek bővítése, illetve a szabadidő, kikapcsolódás jó eltöltésére megfelelő helyszínt biztosítani. A beruházással sok generáció 90 éves álma valósult meg, a tanárok és diákok számára a esemény a jövőbe vetett hitet jelképezi.

– Esztergom az elmúlt éveken megtapasztalta: a kormány mindent megtesz a fiatalok jövőjének biztosításáért, majd végül megköszönte az államnak, a rendháznak és mindazoknak, akik lehetővé tették a megvalósítást – mondta Hernádi Ádám.

A polgármesteri beszéd után Fenyvesi László 10. b-s tanuló Reményik Sándor Templom és iskola című versét mondta el, majd Gutowski Róbert, építész, az új épület felelős tervezője szólalt fel, aki szívhez szóló szavakkal szólt a közönséghez, azon belül a diákokhoz is.

Felidézte János Pál pápa esztergomi látogatását, és azt, hogy akkor, bencés iskola diákjaként segítőként részt vehetett a rendező stábban. Nagy megtiszteltetésnek érezte a feladatot.

– 30 évvel később az Isten egy komolyabb, felelősségteljesebb feladatot adott a kezembe az iskola régi épületének összeépítésével, egy új épület formájában. 

Mint hozzátette: a feladat nem volt könnyű, a történelmi belvárosban egy ekkora csarnokot elhelyezni nehéz. A vállalkozás sikerült, az iskola pedig gyorsan belakta az új épületet, egy közösség valódi otthonává vált, mintha mindig is az otthona lett volna. Ez bizonyítja,hogy az épület jó. Megköszönte a beruházáshoz nyújtott támogatásokat és bízik benne, hogy a kollégium és az iskola régi épülete is megújulhatnak. 

Végül Szánthó Gellért igazgató szólt a jelenlévőkhöz, aki kiemelte: egy álom vált valóra az épület átadásával, amelynek megépítése az államosítás óta váratott magára.

Az ünnepség a Szózattal zárult, majd a vendégeket állófogadás várta. Az iskola az elkövetkező napokban különböző programokkal is várja az érdeklődőket, amelyek az új épületet hivatottak bemutatni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában