Kezelés

2024.10.20. 15:30

Esztergomi orvos: ezek a leggyakoribb akut gyerekbetegségek

Ifjabb Bense doktorral most végigvettük, mik azok az akut betegségek, amik miatt orvoshoz fordulnak a szülők.

Feleki Marietta

Nemrég körbejártuk az ősz és a kora téli időszak jellemző betegségeit ifjabb doktor Bense Tamás háziorvossal. Ám akinek gyereke van, nem csak a hideg évszakokban kell odafigyelnie csemetéje kisebb-nagyobb betegségtüneteire. Az orvossal a leggyakoribb akut gyerekbetegségekkel is foglalkoztunk.

Ifjabb Bense doktorral most végigvettük, mik azok az akut és krónikus betegségek, amik miatt orvoshoz fordulnak a szülők.
Ifjabb dr. Bense tamással végigvettük a gyerekbetegségeket
Forrás: beküldött

 Felső légúti megbetegedések

  • Legtöbbször vírusok okozzák a fertőzést, mint például a Rhino-vírusok vagy az RS vírusok. Emellett nem mehetünk el az influenza és koronavírusok mellett sem. Ezek szokásos orrfolyást, torokfájást, esetleg hőemelkedést, lázat okoznak. Kezelésük esetén felesleges az antibiotikum. Az orvos kiemelte: gyakran egy egyszerű vírusfertőzés is okozhat hetekig elhúzódó köhögést is. attól, hogy valaki több mint egy hete köhög, még nem kell neki automatikusan antibiotikum.
  • Streptococcus baktérium okozta tüszős mandulagyulladás. Ezt ma már hamar ki lehet szűrni az orvosi rendelőkben is: ha a klinikai kép nem egyértelmű, egy egyszerű gyorsteszttel kimutatható a Streptococcus jelenléte. Antibiotikumos kezeléssel lehet gyógyítani.
  • Külsőfül-gyulladás, valamilyen kórokozó füljáratba jutása okozza. A külső hallójárat fájdalma, nyomásérzés hívja fel magára a figyelmet.
  • A középfülgyulladás indulhat egy mezei náthából is. az orrüreggel összeköttetésben álló fülkürtbe kórokozók jutnak, illetve telítődik váladékkal és nem tud kitisztulni. .A kicsik ilyenkor nagyon erős, szinte kibírhatatlan fülfájásra panaszkodnak, amely akár fejfájással is járhat. A beteg lázas, elesett. Ilyenkor általában szükség van antibiotikumos kezelésre is.

Minden légúti betegség esetben fontos a megfelelő folyadékbevitel, az inhalálás-párásítás, illetve a D-vitamin szedése.

Alsó légúti megbetegedések

A legjellemzőbbek a hörghurut és a tüdőgyulladás. A köhögés, hőemelkedés vagy láz lehetnek a tünetei. Döntő többségüket vírusfertőzés okozza, így ezek nem igényelnek antibiotikumos kezelést. Ha baktérium okozza a tüdőgyulladást, arra kell antibiotikum. Ez utóbbi tünetei nem mindig térnek el a vírusfertőzéstől, a tüdőröntgen és a klinikai kép alapján lehet eldönteni.

Fontos a párásítás, illetve a megfelelő folyadékbevitel az esetlegesen felírt gyógyszeres kezelés mellett.

Mi van a bárányhimlővel?
Ifjabb dr. Bense Tamás elmondása szerint az évek óta kötelező bárányhimlő oltásnak hála drasztikusan lecsökkent a bárányhimlős esetek száma. A rendelőben tapasztaltak szerint míg évekkel ezelőtt szinte minden héten voltbárnáyhimlős eset, addig most hónapokig nincs ilyen tünetekkel érkező. Mint hozzátette: a bárányhimlő bár ártatlannak tartják számon, ám szövődmény esetén súlyos, baktériumos felülfertőződés, vagy idegrendszeri szövődmény is lehet. A beoltottak áteshetnek bárányhimlőn, de nagyon enyhe tünetekkel, és súlyos szövődmények nélkül.

Kéz-láb -száj betegség

Az ijesztő tünetekkel járó betegséget vírus okozza.Általában bölcsis-oviskorú gyerekek kapják el, de végigszaladhat az egész családon.  Ahogy a nevében is benne van, tünetei közé tartoznak a szájban, a kézen és a talpon megjelenő fájdalmas hólyagok. 

Az egész családon végigszaladhat a kéz-láb-száj betegség
Forrás: gyogyhirek.hu

Fájdalomcsillapítással, sok folyadékfogyasztással lehet enyhíteni a kellemetlen tüneteken, ugyanis a hólyagok miatt akár az evés, nyelés is nehezített lehet.

Lepkehímlő 

Parvovírus okozta betegség. Terhes nők megbetegedése esetén a magzat fertőzése is bekövetkezhet, időnként súlyos következménnyel. A lappangási időszakban már lehetnek tünetek, így hőemelkedés, fejfájás, torokfájás, köhögés, viszketés, hasi panaszok, kötőhártya gyulladás, izomfájdalmak. 

A lepkehimlő jellegzetes tünete az arcon is megjeleik
Forrás: Shutterstock

Ezután a betegségre jellemző tünetként megjelenik az arcon a kétoldali, pillangószerű kipirosodás. Majd jönnek a kiütések mellkason, lábakon, karokon. A felnőtteknél izületi fájdalom is lehet. A betegek néhány nap alatt meggyógyulnak, a kiütések nyom nélkül eltűnnek. A látványos kiütéseknél a betegség már nem fertőz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában