Veszélyes helyzet

2 órája

Sorra dőlnek a fák a tatai autópálya felhajtóra

Megtudtuk, hogy az elmúlt két évben hányszor riasztották a katasztrófavédőket a tatai Fekete útra fakidőlések miatt. Az M1-es autópálya felhajtóra vezető úton ugyanis nem ritkák a veszélyes fák.

Kemma.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember végén egy autó motorháztetejére zuhant egy vaskos faág a tatai Fekete úton. Az autó totálkáros lett, de szerencsére senki sem sérült meg a balesetben. Egy héttel később egy fa dőlt ki a Gottwald Hotel előtt. Azt végük két férfi húzta le az útról, hogy az autók tovább hajthassanak. A helyiek szerint az M1-es autópálya felhajtóra vezető út veszélyes, ugyanis bármikor kidőlhet egy újabb fa az útra. 

Évek óta tartó problémát jelentenek Tatán, a Fekete út mellett lévő elöregedett fák. A kidőlő fák, vagy letört ágak pedig nemcsak  a helyieket, de az M1-es autópálya felhajtójára igyekvőket is veszélyezteti. Videón mutatjuk, hogy dőlnek az út fölé a hatalmas fák.
Az M1-es autópálya tatai felvezetőjénél, a Fekete út mentén sok az öreg, száraz fa, ami bármikor kidőlhet 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Komondi Ágnes (FÜGgetlenek Együtt FÜGE), a körzet új képviselője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy mióta átvette a körzetet, sok helyi lakó jelezte számára a veszélyes fákat a Fekete úton. A képviselő többször is kint volt a területen felmérni a helyzetet, illetve a lakókkal is egyeztetett a problémáról. Illetve a jegyzővel és az érintett szakhatóságokat is megkereste a helyzet orvoslása miatt. A Kemma.hu is beszámolt arról, hogy a problémáról az önkormányzat is tud. A tata.hu-n írtak arról, hogy a nyári szárazságot követően hetek óta zajlik a városban a kiszáradt fák metszése és a balesetveszélyessé vált, korhadt növények eltávolítása. 

Kivágják a veszélyes fákat az autópálya felvezetőn

 – Az aszály után a mögöttünk álló időszakban lehullott csapadék miatt a talaj sok helyen felázott és megnőtt a lombok, illetve az ágak tömege, ami kidőlésekhez vezethet. A napokban ezért a balesetveszély elkerülése miatt a Fekete útnál végzik a szakemberek a szükséges beavatkozásokat a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. közreműködésével. A folytatásban, a megfelelő szakhatósági döntések beérkezését követően az önkormányzat megkezdheti a Fekete út menti erdős területek érdemi megújítását is – írták a város oldalán október 3.-án. A Kemma.hu megkérdezte a Komárom-esztergomi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, hogy hány riasztás érkezett be az adott útszakaszról.

– A Tata Remeteségbe vezető Fekete úton 2022. január elsejétől 2024. 10. 07-ig 22 esetben avatkoztak be tűzoltó egységek fakidőlések felszámolása kapcsán, az esetekből három faágleszakadás volt. Jellemzően az őszi-téli időszakban, illetve viharos időjárás következtében, azt követően riasztják a tűzoltó egységeket fakidőlésekhez, faágleszakadásokhoz – írták válaszukban a katasztrófavédők. Ez azt jelenti, hogy átlagosan havonta egy esetben kérték a tűzoltók segítségét. Azonban a helyiek szerint legtöbbször nem is értesítik a katasztrófavédelmet.

Több esetben is előfordult, hogy csak pár erős férfi megfogta és lehúzta az útról az ágakat. Illetve értesítik az esetről az önkormányzatot. Bocskay Arnold is a remeteségben lakik. Többször is írásban jelezte az önkormányzatnak a problémát, leveleit most a Kemma.hu-nak is elküldte. Egyébként megkereséseire a polgármester válaszolt is, amiben arról biztosította a férfit, hogy a közvetlen balesetveszélyt okozó fákat a Tatai Városgazda Kft. munkatársai kivágták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában