Ki a szabadba

9 órája

Mamutfenyők között piknikeztek a családok +videó, fotók

Mintegy ezerkétszázan látogattak ki hétvégén a Vérteserdő Zrt. családi napjára. Az Agostyáni Arborétumban koncerttel, kézműves vásárral és foglalkozásokkal, ügyességi játékokkal, vezetett túrával és sok finomsággal várták a vendégeket.

Kemma.hu

Már kapunyitásra is sokan érkeztek az Agostyáni Arborétumba. A szép, őszies, kellemes idő sok családot kicsalogatott a Tatához közeli, 30 hektáros arborétumba, ahol a Vérteserdő Zrt. idén 12. alkalommal szervezte meg a Természet Kincsei kézműves vásárt és családi napot. Voltak, akik pikniktakaróval érkeztek, hogy a meleg napsütésben a természetben töltsék a napjukat. 

Családi nap az Agostyáni arborétumban
Mintegy ezerkétszázan látogattak ki szombaton az Agostyáni Arborétum családi napjára
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Programokban pedig nem volt hiány. Minden korosztály megtalálta a számára érdekes elfoglaltságot. Családi nap révén a gyerekeké volt a főszerep, akiket a Vérteserdő Zrt. Vajda János Erdészeti Erdei Iskola foglalkoztatója: népi játszóház, kézműves foglalkozások, és állatsimogató várt. Az idősebbeket délután a Tatai Esterházy Énekegyüttes és az Agostyáni Dalkör előadása szórakoztatta. Aki pedig a 30 hektáros terület különleges és ritka élővilágával szeretett volna megismerkedni, az két vezetett túrán szélesíthette ismereteit. 

Mindenkit várt az Agostyáni Arborétum 

Boglári Zoltán, a Vérteserdő Zrt. kommunikációs vezetője a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy mintegy 1200 fő látogatott ki szombaton az Agostyáni Arborétumba, ahol idén is újdonsággal készültek a látogatóknak. 

– A családi nap fontos része a kézműves vásár, ahol csak olyan termékeket kínáltak az árusok, ami a természetben található, gyűjthető alapanyagokból, termésekből készültek. Vadhús-készítmények, házi sajtok, különleges mézek mellett a kézműves cserépedényeken át különböző fajátékok és fonott kosarak közül válogathattak a látogatók – magyarázta a kommunikációs vezető. Hozzátette, hogy aki megéhezett, az a kistónál lakhatott jól a sültkolbásszal, vagy a finom lángossal. De az eseményen a Neszmélyi Borvidék legfinomabb nedűit is megkóstolhatták, akik nem ültek volán mögé. A vezetett túrán pedig az arborétum közel 300 különböző fa és cserjefajtáival ismerkedhettek meg a természetkedvelők. A jelentős fenyőállományok mellett, cédrusok, ciprusok, mamutfenyők, liliomfák, égerek, juharok, diók és még sok más faj van, amik ősszel is csodás látványt nyújtanak. A kert legidősebb fái vörösfenyők és szlavón tölgyek, amelyeket még gróf Esterházy Móric, a csákvár-gesztesi hitbizomány hajdani birtokosa, Esterházy Péter író nagyapja telepített.

Játék a természet kincseivel

Mészáros Horváth Tilla, a Vérteserdő Zrt. Ökoturisztikai előadója munkatársaival különleges foglalkoztatóval készült a gyerekeknek. A legkisebbek só-liszt gyurmából készíthettek állatfigurákat. A nagyobbak pedig az erdő terméseiből, mint a helyben szedett tobozok, makkok, levelek, "építhették" meg az arborétum lakóit, a süniket, mókusokat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában