WorldSkills

2 órája

Szakmák Olimpiája: meghatóan nyilatkozott csapattársairól a fiatal ácsmester

A WorldSkills versenyek különlegessége az, hogy mindenki csak egyszer próbálkozhat életében, és vehet részt a megmérettetésen. Németh Péter meghatóan nyilatkozott a szakmák olimpiájáról.

Varga Réka Antónia

Ácsmesterként indult a WorldSkills olimpián Németh Péter. Az ászári fiatal nem is olyan régen még a Fiatal Ácsok Európa-bajnokságán írt történelmet gyorsaságával, azzal, hogy a megadott idő lejártánál négy órával előbb befejezte a kiadott feladatát. Péter akkor Európa második legjobbja lett. Most a szakmák olimpiáján  szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

A Szakmák Olimpiája versenyén Németh Péter hazánkat képviselhette. Az élményeiről kérdeztük
A Szakmák Olimpiája versenyén Németh Péter hazánkat képviselhette. Az élményeiről kérdeztük
Forrás: worldskillshungary.hu

Hihetetlen élmény a Szakmák Olimpiája

A két verseny között mindössze hét hónap telt el. Az ácstehetség megállás nélkül gyakorolt és készült a megmérettetésre. Ebben természetesen többen is segítségére voltak. Hivatalos felkészítője egykori tanára, Forró Máté okleveles faipari mérnök, mérnöktanár, ácsmester, valamint Lampert Benedek korábbi versenyző voltak. A fiatal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásában a WorldSkills Hungary Program keretében juthatott el a versenyre, amiről meghatottan mesélt:

Teljesen más volt, mint az Eb. Másabb és nehezebb feladatok is vártak rám. Sokkal több versenyző nevezett a szakmából. Illetve, mivel ez egy több szakmát érintő verseny, alapból sokkal több résztvevő érkezett Lyonba. De talán így volt a legjobb, mivel velem volt a magyar csapat, így volt kihez fordulnom az anyanyelvemen, volt kinek szurkolnom és volt, aki értem szorított.

Egy esély van

A WorldSkills versenyek különlegessége az, hogy mindenki csak egyszer próbálkozhat és vehet részt a versenyen életében. Legyen szó a WorldSkills olimpiáról vagy Európa-bajnoksáról. Az ászári tehetség a világversenyen a 13. helyen végzett, de nem búsul: már készül a következő megmérettetésre, a WorldSkills Európa-bajnokságára. Jelenleg arra vár, hogy szerszámai visszaérkezzenek Lyonból, és újra berendezhesse műhelyét. A szakmák olimpiája rengeteg tapasztalattal és élménnyel szolgált a fiatal versenyző számára.

Az olimpikontól megkérdeztük, hogy mire a legbüszkébb a versenyen történtek közül. Péter pedig olyan választ adott, ami igazán megható:

Egyértelműen a magyar csapat teljesítményére. Ők töltenek el a legnagyobb büszkeséggel, muszáj elmondanom, hogy Mrakovics Olivérnek köszönhetően lett egy aranyérmünk, de két bronzérmet és több kiválósági díjat is hazahozhattunk. Huszonöten képviseltük az országot.

Nincs megállás

Magyarországot 25 tehetség képviselte 21 szakmában. Az aranyérmet Mrakovics Olivér hozhatta el, webfejlesztő kategóriában. A mesterek kiválóságának köszönhetően hazánk az átlag érempontok alapján az előkelő 10. helyen végzett. Az ászári ácsmester nagyon büszkén nyilatkozott csapattársai eredményeiről.

De Péter a jövőbeli terveiről is mesélt. Kiderült, hogy az ászári ácstehetség még korántsem végzett a versenyekkel:

Gőzerővel készülök majd a WorldSkills Európa bajnokságára.

– árulta el.

A WorldSkills szakértője is mesélt

Vármegyénkben világszínvonalú ácsok vannak. Németh Péter édesapja, Németh Norbert maga is ácsmester, de a versenyszám magyar szakértője, Forró Máté is a Komárom-Esztergom vármegyében lakik. A szakértő szerint ez a verseny mindennek a csúcsa.

Közép-Európából csak mi delegálunk ács versenyzőt. A hat Nyugat-európai ország mellet a világból még Kína, Dél-Korea, Brazília, Japán, Ausztrália és India van jelen.

– sorolta, hozzátéve, hogy természetesen minden ország igyekszik a legelőkelőbb helyen végezni, ezért évekig gyakorolnak és a legrosszabb helyzetekre is felkészülnek. 

Nem csak egy, de több versenyzővel is készülnek, ami nem csak azért fontos, mert így bármilyen váratlan esemény után van kit „belökni” a versenypástra, hanem azért is, mert a felkészülés alatt többször meg is versenyeztetik őket egymással, így az éles helyzetben rájuk nehezedő nyomás nem idegen a számukra.

Ez azonban nem is olyan egyszerű, mivel még egy tehetséges, versenyzésre termett fiatalt sem könnyű találni, nem hogy többet.

Németh Péter a WorldSkills világversenyén
Németh Péter a WorldSkills világversenyén
Forrás: worldskillshungary.hu

A felkészítő tanárt a Szakmák Olimpiájáról is kérdeztük.

A legnagyobb nehézség a verseny alatt pont az volt, hogy Peti a négy nap alatt többször került olyan nyomás alá, ami a koncentrációját megzavarta. Ezért például az első modulban több hibapontja lett a pontatlan vágások miatt. Az utolsó versenynap reggelén aztán egy új taktikát találtam ki. Peti pontosan követte az utasításaimat, így a második tető modulban 9 szarufát is a helyére rakott.

A Forró Máté sem búslakodik Péter eredményein, együtt gőzerővel készülnek a következő és egyben utolsó megmérettetésre:

Tanulunk a hibáinkból és a következő verseny felkészülési ütemtervét még speciálisabban fogjuk összeállítani. Peti utolsó versenye lesz a 2025. szeptemberében, a dániai Herningben megrendezésre kerülő Euroskills ács verseny, ezért mindent megteszünk, hogy legalább egy kiválósági éremmel a nyakunkban jöjjünk haza.

– mesélt a közös álmokról a a versenyszám magyar szakértője.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában