Háború

2024.09.02. 16:49

Menekültek Tatán: tíz visszatért ember sorsa még kérdéses

Nem akar, vagy nem tud fizetni a lakhatásért az a tíz ukrajnai menekült, akiknek a szállása egyelőre még nem rendezett Tatán. Bár éjszakákra fedél volt a fejük felett, úgy tudjuk régi szállásukon nem maradhatnak a menekültek.

Goletz-DeáK Viktória

Egy nagy fa menedéket jelentő ágai alá terített szőnyeg, pár paplan, edények, száradó póló, egy magányos plüsskutya és sok szétdobált üres vizes palack jelöli Tatán azt a helyet, ahol feltehetően a tíz ukrajnai menekült időzött az elmúlt napokban. Ugyanis nem akarnak, vagy nem tudnak fizetni a továbbiakban a szállásukért. Úgy tudjuk, hogy azonban, az éjszakákat a korábbi szálláshelyükön tölthették. Hogy jelenleg hol vannak a családok, senki sem tudja. Amikor portálunk munkatársai hétfő reggel a helyszínen jártak, nem találkoztak menekültekkel a környéken. 

Nem akar, vagy nem tud fizetni a lakhatásért az a tíz ukrajnai menekült, akiknek a szállása egyelőre még nem rendezett Tatán. Bár éjszakákra fedél volt a fejük felett, úgy tudjuk régi szállásukon nem maradhatnak
Pokrócok, szőnyeg, edények árulkodnak arról, hogy az ukrajnai menekültek itt töltötték a nappalokat. Úgy tudjuk éjszakára bemehettek a szállásra
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Mint arról korábban beszámoltunk, Tatán mintegy 250 ukrajnai menekültet helyeztek el az ukrán-orosz háború kitörése után. Ebből 42 főt az önkormányzat fogadott be, a többiek magánszállásra kerültek. 

Szállást keresnek a menekültek

Dr. Horváth Józseftől, Tata jegyzőjétől megtudtuk, hogy a menekültek többsége a Szociális Alapellátó Intézmény segítségével sikeresen integrálódott. A gyerekek óvodába, iskolába járnak, a felnőttek munkát vállaltak, többen saját albérletbe költöztek, de van, aki lakást is tudott vásárolni. Azonban nem mindenkinek sikerült az elmúlt két évben megtalálnia a helyét a városban. Információink szerint tíz fő szállása maradt rendezetlen augusztus 21-e után, amikor egy júniusban hozott kormányrendelet okán csak azok az ukrajnai menekültek jogosultak szállásra Magyarországon, akik „katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységből” érkeztek. Mivel Kárpátalja nem érintett közvetlenül a harcokban, sok családnak kellett elmennie korábbi szállásáról, vagy vállalnia a bérleti díj fizetését.

Visszajöttek

A jegyzőt arról tájékoztatták, hogy bár a szóban forgó tatai családok a korábbi szállásadójukkal megegyeztek a maradásuk feltételeiről és vállalták is a fizetést, azonban pár nap múlva meggondolták magukat. 
– Mivel nem fizettek a szállásért, menniük kellett. Úgy tudjuk, hogy először Mosonmagyaróvárra mentek, majd onnan visszajöttek Tatára. Majd Kocson is jártak, de onnan is visszajöttek. Úgy tudjuk, hogy most megint elmentek valahova, de bármikor visszajöhetnek – magyarázta dr. Horváth József, aki úgy tudja, hogy a családok férfi tagjai dolgoznak és autójuk is van. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában