Állatvédelem

2024.09.14. 11:24

Az óvodáig követte a róka a fiatal anyát Tatán

Újra feltűnt a róka Tatán, a Bacsó Béla Lakótelepen. A ravaszdit már többször is látták a környéken, most azonban fényes nappal az óvodáig merészkedett. A Kemma.hu megtudta, hogy mi lehet a fiatal róka sorsa.

Goletz-DeáK Viktória

Az egyik tatai anyuka osztotta meg a közösségi oldalon, hogy péntek reggel az óvoda bejáratáig követte a róka a Bacsó Béla lakótelepen. A fiatal állat nem mutatott félelmet és egész úton követte a fiatal nőt, aki meg is ijedt tőle. 

Újra feltűnt a róka Tatán, a Bacsó Béla Lakótelepen. A ravaszdit már többször is látták a környéken, most azonban fényes nappal az óvodáig merészkedett.
A róka péntek reggel a Bacsó Béla lakótelepen lévő óvodáig kísérte az egyik anyukát 
Fotó: Beküldött

– Egy fiatal róka sétálgat a Bacsón, pont itt a Juniorka óvoda, bölcsőde előtt. Jött utánam, a frászt hozta rám. Mondjuk békésnek tűnt – írta posztjában az édesanya, aki abban kért segítséget, hogy ilyenkor kinek lehet jelenteni az esetet. Később a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy sikerült az önkormányzat és a vadásztársaság felé jelezni az esetet. Hozzátette, hogy azt ígérte nekik, hogy élvefogó csapdával fogják megfogni a kölyköt. Azt semmiképpen sem szeretné, hogy lelőjék. 

Oviba ment a róka

A Kemma.hu elérte dr. Horváth Józsefet, Tata jegyzőjét, aki elmondta, hogy figyelemmel kísérik a róka ügyét. Az állat ugyanis már többször is feltűnt a környéken. A helyzet azonban bonyolultabb. A városban a Tatai Gazdák Vadásztársaságot kérhetik fel, belterületen lévő állat kilövésére. Azonban erre csak nagyon indokolt esetben adnak engedélyt. Az állatbefogás azonban nem a vadásztársaság feladata. A civil állatvédő szervezetektől sem elvárható, hogy egy vadonélő állatot gondozásukba vegyenek. Ilyen esetben az önkormányzat állatvédelmi munkatársa járhat el. Azonban az sem hoz mindig eredményt. 

– Az élvefogó csapdákat közterületre nem lehet elhelyezni, ugyanis többször is volt arra példa, hogy azokat ismeretlen személyek megrongálták. Ezért olyan területre helyezik el a csapdát, ahol az védve van és feltehetően a róka útvonalába esik. Utána már a ravaszdin múlik, hogy belesétál-e – magyarázta a jegyző, aki szerint egyértelműen a könnyen megszerezhető étel miatt jött be a városba a róka. Ezért is fontos, hogy a szemetet mindig zárt tárolókba dobják a lakók és ne a kukák mellé helyezzék. Azt viszont kifejezetten kérik, hogy direkt ne etessék a vadonélő állatokat, mert akkor biztosan a városba fognak szokni. 

– Ha sikerül befogni a rókát, akkor a város határától messzebb, a természetes élőhelyén fogják majd elengedni. Remélhetőleg nem fog visszatérni Tatára – tette hozzá dr. Horváth József, aki azt is elmondta, hogy már évek óta nem találtak a környéken veszett rókát, ami annak is köszönhető, hogy a vadásztársaság rendszeresen tesz ki olyan eleséget, amikben veszettség elleni szer van. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Bacsó lakótelepen nyár elején tűnt fel először a fiatal róka. Gönczy Mihály, a tatai Bacsó lakótelep leendő képviselője még júniusban jelezte a város felé, hogy fiatal rókát láttak a környéken. Azóta többen is látták már a lakótelep környékén a kis vörösbundást, aki feltehetően élelmet keresve tévedt lakott területre. A rókáról az egyik tatai fotós, Vida Gergely készített fotókat. Feltehetően vadászni indult a fiatal állat a szürkületben. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában