Állatvédelem

2024.08.13. 17:15

Fiatal róka mászkál Tatán, összefogtak érte

Hamarosan megoldódhat a rókahelyzet Tatán. Még júniusban vették észre a Bacsó lakótelepen a fiatal állatot. A Rókales Alapítvány segítségével most sikerülhet megoldani a problémát.

Goletz-DeáK Viktória

Gönczy Mihály, a tatai Bacsó lakótelep leendő képviselője még júniusban jelezte a város felé, hogy fiatal rókát láttak a környéken. Mint írta, lakossági bejelentésre már június 16-án jelezte írásban a tatai dandárnak, hogy a kisróka valószínűleg a katonaság telkéről jöhetett át.

Hamarosan megoldódhat a rókahelyzet Tatán. Még júniusban vették észre a Bacsó lakótelepen a fiatal állatot. A Rókales Alapítvány segítségével most sikerülhet megoldani a problémát.
A fiatal róka hetek óta tűnik fel Tatán, a Bacsó lakótelepen. Az állatvédők segítségével hamarosan visszatalálhat az erdőbe
Fotó: vidagergely.hu

Azóta többen is látták már a lakótelep környékén a kis vörösbundást, aki feltehetően élelmet keresve tévedt lakott területre. 

A fiatal róka rendszeresen feltűnik a lakótelepen

Mihály felvette a kapcsolatot a tatai jegyzővel, illetve a laktanyával is, akik azt ígérték, hogy segítenek megoldani a problémát. 

– A tatai dandár parancsnoka is visszajelzett, hogy megerősítik a kerítést, ez is folyamatban még. Gondolom, drótháló vagy hasonló a megoldás, mert a vékony fiatal állat átfér sok mindenen – magyarázta a képviselő, aki közben egyeztetett a Rókales Alapítvány szakértőjével, Timivel is.

– A róka egy fiatal hím, és várhatóan egy hónap múlva területet és társat fog keresni magának. Ez azt jelenti, hogy vissza fog húzódni az erdőkbe, és elhagyja a környékünket. A Rókales Alapítványtól azt a tanácsot kaptam, hogy minden este rakjak ki neki csirkeaprólékot az előfordulási területén. Ehhez meg kell keresnünk, hogy honnan jöhet, a lakott területen kívül. Egyébként a pocok és az egér amikre vadászik általában – árulta el Misi, aki először úgy gondolta, hogy az Által-ér hídján keresztül jöhet át a városba. 

Azonban az elmúlt napok tapasztalatai szerint a Malom-patakon könnyen át tud jönni, hiszen a hódok is több fát döntöttek be a vízbe, ezzel természetes hidat képezve. Itt találtak is már több állati csontot is, ami szintén a kis ragadozó jelenlétére utal. Így ők is erre a területre tettek ki számára ennivalót. A rókáról az egyik tatai fotós, Vida Gergely készített fotókat. Feltehetően vadászni indult a fiatal állat a szürkületben. 

Máskor is segítettek

A Rókales Alapítvány már korábban is segített vármegyénkben talált róka megmentésében. Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly szeptemberben Szomódnál egy kis rókát találtak az útszélen. A sérült állat a Rókaleshez került, akik azonnal orvoshoz vitték új védencüket. A fél év körüli róka a Bütyök nevet kapta és a vizsgálatok alapján egy lövés érte. A csigolyája elmozdult, illetve az elvégzett vizsgálatok alapján az agya is megsérült. A kis szomódi srác azóta is az alapítványnál él, akik több száz róka életét mentették már meg. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában