Műszer

3 órája

Magyar fejlesztésű műszerrel vizsgálták a platánfák egészségét

Idős fákat vizsgáltak a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán. A platánfák állapotát egy magyar fejlesztésű műszer segítségével mérik fel.

Körtvélyfáy Dina

Juhász Márton természetvédelmi mérnök a komarom.hu-nak elmondta, elsősorban biztonsági okokból van szükség ezekre a vizsgálatokra, amelynek során röntgenfelvételhez hasonló képek segítségével vizsgálják meg a platánfák állapotát.

A platánfák jó egészségnek örvendenek
A platánfák jó egészségnek örvendenek
Fotó: Komáromi Televízió / Forrás: Facebook

– A felmérések alapján fel tudjuk mérni az esetleges odvasodás kiterjedését és a feltételezhető korhadások nagyságát – mondta a szakember. – Az eredmények alapján többek közt azt a fontos tényezőt is meg tudjuk állapítani, hogy az adott fatörzseknek és ágaknak mekkora a teherbíró képessége.

A természetvédelmi mérnök arra is kitért, a műszer segítségével azt is meg tudják állapítani, hogy az egyes fák esetében milyen faápolási beavatkozások szükségesek.

A vizsgálatok során kiderült, hogy az iskola udvarán található platánfák kora meghaladja a 80 évet, és nagyobb részük jó egészségnek örvend, így megfelelő gondozás mellett még jó ideig ékesíthetik a várost. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában