Ez nem piskóta!

2024.09.04. 07:06

Piskóta-körforgalom Esztergomban: benézhetünk a feltúrt utcába

A Terézia utca-Petőfi utca-Dobogókői út háromszögében most még feltúrt utcákkal találkoznak az autósok. A piskóta körforgalom megépülésével biztonságosabb lesz a helyszín.

Kemma.hu

Mint korábban megírtuk, hosszú évek várakozása után egy piskóta alakú körforgalom lesz Esztergom egyik legbalesetveszélyesebb kereszteződésében. A beruházás több szakaszban valósul meg, a jelenlegi állapotokról videós posztban számolt be Hernádi Ádám polgármester Facebook-oldalán.

 A Terézia utca-Petőfi utca-Dobogókői út háromszögében most még feltúrt utcákkal találkoznak az autósok. A piskóta körforgalom megépülésével biztonságosabb lesz a helyszín.
A feltúrt utcák helyén idővel javul a közlekedésbiztonság
Fotó: F. M. / Forrás: 24 Óra

A felvételeken jó látszik, hogy a mind a Petőfi Sándor utcában, mind a Dobogókői út, mind a Terézia utcában zajlanak a munkálatok, a Terézia utca egy szakaszát le is zárták a forgalom elől.

A feltúrt csomópontban hatalmas beton vízcsövek várakoznak beépítésre, a markolók folyamatosan dolgoznak, a szakasz egy részét pedig le is zárták a forgalom elől. Mint írtuk, a beruházás első szakaszában a közműkiváltás zajlik, ennek folyamatába pillanthattunk be a videóban.

Piskóta köti össze az utcákat

Az esztergomi önkormányzat már évekkel ezelőtt tervbe vette egy úgy nevezett piskóta körforgalom megvalósítását, végül 2024 januárjában döntöttek az építés megkezdéséről. A projektre az önkormányzat 1,5 milliárd forintnyi támogatást kapott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban.

A körforgalom alakját a kereszteződés egyedisége indokolja: egy elnyújtott piskóta alakkal könnyebben összeköthető a három utcából érkező autóforgalom.

Az építkezés idén májusban kezdődött, az I. ütem kiépítésére szánt teljesítési idő 7 hónap. A kivitelezés során több ütemű forgalomkorlátozásra kell számítani, rövid időre a teljes csomópont lezárására is szükség lehet. 

Megyénk egyébként másik piskóta körforgalomról is híres. Mint tavaly a Kemma.hu is megírta: 2023-ban Maglódon az év körforgalmává választották ottani piskótát, amelyet egy tatabányai építőmérnök álmodott meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában