Bábolnai Gazdanapok

2024.09.05. 17:20

Nagy István: Az időjárási szélsőségek kikényszerítik a változást

Elkezdődött a Bábolnai Gazdanapok, ahol a legkorszerűbb mezőgazdasági gépekkel lehet megismerkedni, illetve a szakma képviselőinek is találkozási pontot biztosít. A rendezvényt Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

Körtvélyfáy Dina

Nagy István a Bábolnai Gazdanapok megnyitóján hangsúlyozta, termelői és ágazati szinten is alkalmazkodni kell a megváltozott klimatikus viszonyokhoz. A több lábon álló gazdálkodók sérülékenysége alacsonyabb, a nehezek körülmények pedig felértékelték a szakmai tudást és a fegyelmezett gazdálkodást.

Nagy István megtekintette a kiállítók sátrait a gazdanapokon
Nagy István megtekintette a kiállítók sátrait a gazdanapokon
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Hozzátette, a június vége óta tartó súlyos aszály nem kímél sem növényt, sem állatot. Szeptember elejére elérte a 390 ezer hektárt az aszálykárra bejelentett területek nagysága, ebből 235 ezer hektár a kukorica, 125 ezer a napraforgó. A mezőgazdasági kultúrák mellett az erdők mintegy harmadát érinti hátrányosan a csapadékhiány.

– Az időjárási szélsőségek kikényszerítik a változást az agrárium minden területén, különösen a szántóföldi növénytermesztésben – mondta Nagy István. – Ezért fontosak a vízmegtartás és az erdőtelepítések irányába tett állami és gazdálkodói erőfeszítések és az öntözés fejlesztése.

Nagy István elmondta, támogatják az öntözési projekteket

Arra is kitért, az elmúlt években tudatosan erősítették azt az eszközrendszert, amely a természeti kockázatok okozta károk utólagos kezelésére szolgálnak. Emellett állami és uniós forrásból 35 milliárd forintra töltötték fel a kárenyhítési alapot.

– A víz kulcskérdés a mezőgazdaság számára, ezért a Vidékfejlesztési Program következő ciklusában is támogatjuk az önözésfejlesztési beruházásokat – hangoztatta a miniszter. – A program keretében eddig több mint 1200 öntözési projektet támogattunk, összesen 177 milliárd forintos összeget fordítottunk erre.

Az eseményen részt vett Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora, Zászlós Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, Haál Gábor házigazda, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója, Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Kancz Csaba főispán, Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke. Horváth Klára, Bábolna polgármestere és  Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetője.

A megnyitót követően elkezdődött a Burgert Róbert és Szabó István gazdasági szakembereknek emléket állító ülés.

A rendezvény pénteken és szombaton is érdekes programokat kínál az érdeklődőknek. Lesz gépbemutató, itt rendezik a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét is.

A családokat is várják az szervezők, a kicsik ugyanis a gyerekfarmon szerezhetnek mezőgazdasági ismereteket és válthatják be megszerzett pecsétjeiket finomságokra. A program része a szakiskolai nap is, amelyen a jövő agrárszakembereit látják vendégül.

A legújabb mezőgazdasági gépek mellett Kincsemről, a világhírű versenylóról is nyíli kiállítás a gazdanapokon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában