Klímaváltozás

3 órája

Hol marad a muslicafelhő?

A korábbi években mindig ellepték a tányérban maradt szőlőt a muslicák, ami sok bosszúságot is okozott. Most viszont sehol egy muslica, de mégsem tudunk ennek örülni. Elmondjuk, mi lehet az oka.

Baranyai Mihály

Szüret idején, szeptember végén mindig szedünk néhány tányérnyi kék szőlőt a kert végi tőkékről – és mindig marad a tányéron valamennyi. Másnap a leszedett szőlőt már kellemetlen ütemben szokták dézsmálni a muslicák, harmadnapra aztán egész muslicafelhő telepedett rá. Most azonban nem így van: a múlt vasárnap leszedett kék szőlő maradéka immár egyhetes, de még sehol egy muslica. Ennek lehetséges okáról Sár József entomológust, magyarul rovarkutatót kérdeztük meg.

Az idén elmaradt a muslicafelhő
Az idén elmaradt a muslicafelhő 
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

A muslica kényes a hőmérsékletre

– Mindenféleképpen a rendkívüli időjárásnak tudható be – mondta. A rendkívüli aszályos és forró időszak után a rovarok rajzási ideje megváltozott – folytatta. A nagyon meleg áprilisban olyan rovarok rajzása is elindult, amelyeknél ez nem megszokott. Az idén egy somogyi erdőben ekkor észleltem a nagy szarvasbogarat, holott annak júniusban kezdődik a szokványos rajzása. A mostanában kezdődő, késő őszre jellemző időjárás pedig ezzel ellentétes hatású. A muslica hidegvérű állat, amely nagyon kényes a hőmérsékletre, a lehűlésre is.

Kilométerekről megérzi az erjedést

– A muslicák, így a közönséges muslicák is a legyek családjába tartoznak, a kétszárnyúak közé – magyarázta az entomológus. Nagyon messziről, kilométerekről megérzik az erjedő anyagokat – tette hozzá. Tehát ha lennének muslicák, csakhamar az erjedő szőlőnél teremnének, hiszen a lárváikat is erjedő gyümölcsbe rakják.

A rovarok a tápláléklánc alján vannak, és ha őket kihúzzuk onnan, az egész lánc széthullik. Márpedig a tápláléklánc végén az ember van – és ez nem sok jót vetít előre.

Nem biztos, hogy csak a klímaváltozás a ludas

A rovarszakértőtől megtudtuk még, hogy a rovarok a legsikeresebb állatok. Földünkön több mint egymillió fajuk él. Az egyedszámuk azonban csökken. Tíz-tizenöt éve éjszaka autóval közlekedve tele volt a hűtőrács rovarral. Most ez már nem tapasztalható. Öt-hat éve ez szinte teljesen megszűnt. A klímaváltozáson kívül az egyre nagyobb területen használt kemikáliák is hatással lehetnek a muslicák fogyatkozására, illetve elmaradására. Amikor szúnyoggyérítésről beszélünk, akkor nem csak szúnyogokat gyérítünk. Sár József szerint ez egy elég drasztikus beavatkozás.

Amint arról korábban is írtunk, a rovarok elleni vegyszeres védekezés lehetősége igen korlátozott, teljesen elfogadható megoldás egyelőre nincs.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában