Költségvetés

2024.09.07. 06:50

Meddig lehet még sakkozni a számokkal Tatabányán?

Másodjára sem fogadta el a tatabányai testület Szücsné Posztovics Ilona polgármester módosító javaslatait. Arra kerestük a választ, hogy meddig tartható még a „Húzd meg, ereszd meg” játék a költségvetés számaiban.

Kemma.hu

Több mint egy milliárdos adóbevétel hiányt prognosztizált Szücsné Posztovics Ilona polgármester a júniusi testületi ülésen, ami előrevetít megszorításokat. A költségvetés módosításairól azóta tárgyaltak.

A költségvetés módosításáról tárgyaltak Tatabányán
A költségvetés módosításairól a mai napig nem született állásfoglalás
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A tatabányai képviselők a nyáron sem pihentek, rendkívüli és munkarend szerinti ülésen is tárgyaltak az idei költségvetés módosításairól. Mint arról korábban már beszámoltunk, a tervezett adóbevételek elmaradása a tatabányai ipari parkban lévő cégek csaknem 2 milliárddal kevesebb adóbefizetése miatt alakult ki, pontosabban idáig vezetett az, hogy az év elején irreális tervek születtek a városházán.

Megkérdeztük Gál Csabát, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjét az idei költségvetés módosító javaslatairól és arról, meddig tartható fent, hogy a közgyűlés döntő többsége elutasítja azokat. A politikus úgy látja, több sebből vérzik az ügy. Szerinte, a milliárdos adóbevétel hiány kiküszöbölhető lenne úgy is, ha a grémium a megszorítások helyett egészen más intézkedéseket hozna. Eddig ugyanis nem ez történt, és két különböző alkalommal, viszonylag kis módosítással kapták meg a képviselők a megszorításokat tartalmazó előterjesztést. Nem is meglepő, hogy mindkét esetben leszavazta a képviselő-testület Szücsné megszorító csomagját.

A költségvetés módosításáról tárgyalnak Tatabányán
Gál Csaba, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szeretne látni bevételnövelő javaslatokat is a milliárdos hiány kezelésére
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra

Egyebek mellett szó volt arról, hogy a városvezető szerint összesen 219 millió 956 ezer 746 forint megtakarítás keletkezne, ha 20 százalékkal csökkennének bizonyos támogatások július és december között. Érintené az Agorát (59 millió 128 ezer 876), a T-buszt (115 millió 419 ezer 600), valamint a Tatabányai Élményfürdő és Turizmus Nonprofit Kft.-t (45 millió 408 ezer 270). Egy másik táblázat mintegy 1,3 milliárdos megszorítást részletez. Később már a körzeti fejlesztések elvonásáról is szó esett, nem kis felháborodást keltve ezzel a képviselők körében.

Költségvetés: így is lehet

– Bevételnövelő intézkedések – mondott példát a kormánypárti képviselő arra, milyen sort vezethetne be a városvezető a módosító javaslatok közé. Emlékeztetett arra is, hogy a kommunikációra elköltött milliókat és az önkormányzati dolgozók júliusi jutalmazásait, valamint a béren kívüli juttatás (cafeteria) emelését valószínűleg racionális keretek között lehetett volna megvizsgálni. Gál Csabával pénzügyi területen szerzett tapasztalatai mondatják, hogy februárig kell a végső döntést meghozniuk, tehát még 5 közgyűlésen tárgyalhatnak a módosításokról.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában