Hőségriasztás

2024.09.01. 19:43

Kánikulában kezdődik a tanítás - 37 fok is lehet az első héten

Hőségriasztás hatálya alatt, 32-37 fokos csúcshőmérsékletek mellett kezdődik meg az oktatás az új tanévben. De vajon mire számíthatnak a diákok a tantermekben, ha kint is tombol a kánikula, és mivel segíthetnek csemetéiken a szülők?

Kemma.hu

Hétfőn kezdetét veszi a 2024/2025-ös tanév, és bizony úgy tűnik, nem csak az évnyitón lesz melegük a diákoknak. Szeptember első hetében napos, száraz, meleg idő várható, olyannyira meleg, hogy a kánikula miatt Müller Cecília országos tiszti főorvos egészen szeptember 5-ig meghosszabbította az augusztus 24-én kiadott hőségriasztást.

6,Year,Old,Boy,Drinking,Water,To,Quench,His,Thirst hőség kánikula
A kánikula a suliban sem ismer tréfát
Forrás:  Shutterstock

Mint arról korábban beszámoltunk, van olyan iskola, ahol a várható kánikula miatt csak rövidített órákat tartanak az első tanítási héten. Az intézmény a Kréta felületén tájékoztatta a diákokat és a szülőket a szokatlan tanítási rendről, amely náluk egész hétre érvényes lesz.

Egész héten tikkasztó meleg várható osztálytermeken kívül és belül, a HungaroMet előrejelzése szerint a figyelmeztetés is érvényben marad a nagy hőség miatt, hiszen 32–37 Celsius-fok közötti csúcshőmérséklettel kell számolniuk a diákoknak és a tanároknak.

Kitart a kánikula

A Köpönyeg.hu prognózisa szerint hétfőn napos és száraz idő lesz. A délutáni órákban 31 és 36 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani.

Kedden is hőség várható, néhol a hőmérséklet akár 37 fokig is emelkedhet. Az aszály továbbra is sújtja az országot, csapadék nem valószínű. Az élénk északkeleti szél némileg enyhítheti a forróságot.

Szerdán is marad a kánikula országszerte, a hőmérséklet 35 fok körül alakul. Helyenként előfordulhatnak zivatarok és záporok, amelyek átmeneti enyhülést hozhatnak, az időjárás azonban továbbra is forró marad.

Csütörtökön is hőségre van kilátás, de helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Az élénk északkeleti szél időnként enyhítheti a hőérzetünket, de a hőmérséklet továbbra is magas marad, és akár 37 fok is lehet.

Mivel jó eséllyel a tantermek többségében is meleg lesz a héten, mindig legyen a diákoknál megfelelő mennyiségű folyadék, lehetőleg víz, valamit érdemes könnyű, világos színű, jól szellőző ruhát viselniük. Ha szünetekben az udvarra mennek, keressék az árnyékos helyeket és viseljenek sapkát.

Az iskolakezdés mindig mozgalmas időszak, mind a szülők, mind a gyermekek számára. Fontos, hogy a diákok és szüleik a mostani helyzetben megszívleljék a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jótanácsait a hőségriasztás alatt:

  • a kánikulában figyeljünk arra, hogy a diákoknak is a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványianyag- és vitaminbevitelre van szükségük
  • mindig legyen náluk folyadék, mert hőség idején akkor is inniuk kell, amikor nem érzik magukat szomjasnak
  • melegben nem javasolt cukros, szénsavas üdítők fogyasztása, a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége
  • válasszunk a gyerekek számára könnyű, világos színű, laza ruhadarabokat, amelyek lehetővé teszik a bőr szellőzését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában