Pódiumbeszélgetés

2024.09.06. 19:42

Gyurta Dániel: Az élsport elvette a diákéveket, de hatalmas szerelmet adott

Pódiumbeszélgetésre érkezett Gyurta Dániel olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok úszó, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetője. A Minery Egyesület szervezésében a Vértes Agorája kamaratermében tartott előadást.

Wágner Zsanett

Az úszólegenda elárulta, hogyan értékeli a 2024-es párizsi olimpiát, hogy látja az úszás mai helyzetét. Gyurta Dániel mesélt arról is, milyen egy sportdiplomata élete, hogyan befolyásolja a sport a nemzetközi kapcsolatokat.

Gyurta Dániel
Gyurta Dániel életét meghatározta és kitöltötte a sport
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

 

Négyéves voltam, amikor a szüleim levittek úszni egy balatoni nyaralás előtt. Aztán ott ragadtam

– emlékezett vissza a kezdetekre Gyurta Dániel, hozzátéve, hogy nyolc évesen azt gondolta, ki szeretne jutni az olimpiára. Tíz évesen pedig már heti 7-8 edzése volt, és tudta, hogy olimpiát akar nyerni.
– Keretet adott az életemnek. Nálam nem volt kérdés, hogy iskola előtt és után is edzésre mentem. Nagyon szerettem a víz közegét, a lebegést. Szerelem volt, és nagyon hálás lehetek, hogy 28 éves koromig azt csinálhattam, amit szeretek – mesélte, ahogyan azt is, hogy már egészen fiatalon lehetett tudni, hogy nem lesz egyszerű a fiatalkora.

Gyurta Dániel ma sportdiplomataként dolgozik

– 2004-ben, 15 évesen úgy mentem ki az athéni olimpiára, hogy éppen befejeztem az általános iskolát. Aztán jött a szeptember és a tanévnyitón videón lejátszották az athéni olimpiát, az ezüst érmet. Engem. Így aztán az első naptól megvolt, hogy kicsit különc leszek. Reggel 8 órára sosem értem be az iskolába, hiszen edzés volt. Soha életemben nem voltam osztálykiránduláson. Cserébe sikert kaptam – vont mérleget a sport és a tanulmányok között Dániel. Szerinte egyik a másikat nem hátráltatja, inkább ösztönzőleg hat:

Kitartás és akarat nélkül nem megy.

A beszélgetés után az eseményen lehetőség nyílt a közös fotó készítésére és dedikálásra is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában