Fejlesztés

14 órája

Eladják a Fáklya utcai büfésort, kisbefektetőket is várnak

A leköszönő tatai képviselő-testület fontos döntéseket hozott a szeptemberi, utolsó ülésükön. Többek között a régóta vitatott Fáklya utcai büfésor területének jövője is szóba került.

Goletz-DeáK Viktória

Bár az augusztusi testületi ülés napirendi pontjaiból Michl József polgármester kérésére kikerült a tatai Öreg-tónál lévő Fáklya utcai önkormányzati ingatlan eladása, a búcsúzó testület utolsó ülésén mégis döntöttek a telek jövőjéről. A változás csupán annyi, hogy a korábbi javaslattal szemben most nem a teljes, közel háromezer négyzetméteres területet hirdetik meg, hanem részekre bontva értékesítenék azokat, ezzel növelve a lehetséges pályázók körét. 

Egyelőre biztos nem adja el az önkormányzat a tófaroknál lévő 3000 négyzetméteres területét. Az Öreg-tó partján található Fáklya utca környékén korábban 500 millió forintos beruházást tervezett a város.
Michl József polgármester szerint így nézhetett volna ki a Fáklya utca a fejlesztés után
Fotó: Facebook/Michl József

Az előterjesztés szerint, mivel az adott övezetben a legkisebb kialakítható telek mérete háromezer négyzetméter, így az ingatlan megosztására lehetőség nincs. Azonban az önkormányzat tulajdoni hányadokat értékesíthet, így egy osztatlan közös tulajdon jönne létre, amiben rögzítenék, hogy a tulajdonosnak az ingatlanon belül melyik területrész az övé. 

Várják a pályázókat a Fáklya utcai telekre

Figyelembe véve a jelenleg is működő egységeket, összesen hét ilyen területrész meghirdetése lehetséges. A területet értékbecslő felmérte, ez alapján 65 ezer forintos négyzetméter áron szeretnék értékesíteni. A területrészek többsége egységesen 300 négyzetméter nagyságú, kettő pedig 450 négyzetméter. Vagyis mintegy 20 millió forintért lehet egy-egy részt megvásárolni. A tófaroknál lévő telkek teljes értéke továbbra is 190 millió 600 ezer forint, amikre természetesen egyetlen vevő is pályázhat. Michl József a testületi ülésen elmondta, hogy a változtatással lehetőséget adnak a jelenleg is üzemelő büfék tulajdonosainak, hogy megvásárolják az általuk használt területet, és ők maguk végezzék el a szükséges fejlesztéseket. 

Hozzátette, hogy a terület eladásának kérdését több alkalommal is tárgyalták a leendő képviselőkkel, azonban nem jutottak közös nevezőre. 

– Miután ennek a pályázatnak a végső döntését is az új képviselő-testületnek kell majd meghoznia. Úgy gondoltam, hogy segítünk azzal, ha előre gondolkozunk. Így az a javaslatom, hogy ne csak egyben hirdessük meg az ingatlant, hanem osszuk fel hét önálló közös tulajdonban lévő területi részre. Így a mostani bérlőink ha szeretnék, megvásárolhatják az alattuk lévő területet. Természetesen azzal együtt, hogy vállalják hogy három éven belül a koncepciótervünknek megfelelően alakítanak ki rajta vendéglátó egységeket – mondta a polgármester.

Félmilliárdos fejlesztés 

Mint arról korábban beszámoltunk az Öreg-tó tófarok részének rehabilitációját tervezi a város, amire elnyert egy 500 millió forintos pályázatot. Ebben többek között szerepel a régi tornapálya megújítása, egy új madárles építése, illetve a gyerekeknek egy játékos tanösvény kialakítása. Továbbá az önkormányzat azt szeretné, ha az utcát egy sorompóval lezárhatná, így csak az ott lakók hajthatnának be a területre, ezzel biztonságosabbá téve az utcát. Bár a pályázatnak nem része, de ehhez az elképzeléshez szeretnének kialakítani egy nagyobb parkolót az utca elején, az Által-éri kerékpárút mellett. A telek azonban nem az önkormányzat tulajdona, a megvásárlását pedig a Fáklya utcai büfésor területének eladásából fedezné a város. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában