Döntés

2024.08.22. 11:18

Michl József szerint elmaradhat a Fáklya utcai, 500 milliós fejlesztés

Egyelőre nem adja el az önkormányzat a tófaroknál lévő 3000 négyzetméteres területét - derült ki szerdán. Az Öreg-tó partján található Fáklya utca környékén korábban 500 millió forintos beruházást tervezett a város. Mi a szerepe a döntésben az ősztől többségbe kerülő Fügéseknek? Erről is írunk.

Kemma.hu

Szerdán tárgyalta volna a tatai Pénzügyi, Környezetvédelmi és Városfejlesztési bizottság, a Fáklya utca mellett található, 3000 négyzetméteres önkormányzati terület eladásáról szóló előterjesztést. Ahogyan arról beszámoltunk, a képviselő testület az áprilisi ülésen döntött arról, hogy nem az önkormányzat építi meg saját költségén az új büfésort, hanem értékesíti a területet és a befektető feladata a beruházás, vagyis a büfék megvalósítása, amit bérbe adhat. 

Egyelőre biztos nem adja el az önkormányzat a tófaroknál lévő 3000 négyzetméteres területét. Az Öreg-tó partján található Fáklya utca környékén korábban 500 millió forintos beruházást tervezett a város.
Michl József polgármester szerint így nézhetett volna ki a Fáklya utca a fejlesztés után
Fotó: Facebook/Michl József

A város az elmúlt időszakban elkészítette a terület értékbecslését, aminek alapján 190 millió 600 ezer forintért szerette volna értékesíteni a területet, ahol jelenleg büfésor üzemel. Az elképzelés szerint a vevő vállalta volna, hogy az önkormányzattal egyeztetve a modern kor követelményeinek megfelelő vendéglátóhelyeket alakít ki a területen. A jelenlegi épületeket pedig lebontják. 

Leállítják a Fáklya utca fejlesztését?

Azonban a bizottsági ülés egy nem várt fordulattal indult. Michl József polgármester javaslatára törölték a napirendről a Fáklya utcai terület eladásáról szóló előterjesztést. A város vezetője közösségi oldalán kitett posztjában magyarázta meg a döntését. 

– A Fáklya utcára és az Öreg-tó sétányára vonatkozó turisztikai beruházásra nyert uniós támogatást az önkormányzat. Ennek szerves részét képezte a terület közlekedésének fejlesztése, aminek keretében parkoló épülhetett volna a Fáklya utca elején, megakadályozandó az Öreg-tóhoz érkező autók beközlekedését a tópartra. Ehhez az önerőt az utca elején lévő önkormányzati tulajdonú terület értékesítéséből kívánta előteremteni az önkormányzat – magyarázta a polgármester, aki azt is elmondta, hogy az októbertől munkába álló új testületben hat mandátumot szerzett civil szervezet nyomására döntött az előterjesztés visszavonásáról.

–  A FÜGE, illetve kertvárosi képviselője, Hörömpöli Éva ezt a lehetőséget már a kampány során is élesen támadta, majd az utóbbi időben is kifejezetten tiltakozott annak megvalósulása ellen. A helyzetet értékelve, és annak érdekében, hogy a város ne essen el ettől az 500 millió forintos fejlesztési forrástól, a Pénzügyi, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság mai ülésén visszavontam a Fáklya utcát érintő előterjesztést – írta szerdai posztjában Michl József, aki más terület fejlesztésére használná fel a támogatást. 

– Ezzel együtt azt kezdeményezem, hogy a fél milliárd forintos pályázati támogatást a vár udvarának felújítására fordíthassa az önkormányzat. Sajnálatos módon így Kertvárosban nem épülhetnek meg az Öreg-tó partját tehermentesítő parkolók, elmaradhat a Fáklya utca eleji utcakép rendezése, a tóparti sétány felújítása, nem valósulhat meg egy újabb tanösvény, egy szabadtéri edzőpálya, egy kutyafuttató és nem épülhet új madárles a tó partján – összegezte a helyzetet a városvezető. 

A civilek is reagáltak

A FÜGgetlenek Együtt FÜGE tagjai máshogy látják a helyzetet. Közösségi oldalukon állítják, nem a kertvárosi fejlesztés ellen léptek fel. 

Az Öreg-tó partján található Fáklya utca környékén korábban 500 millió forintos beruházást tervezett a város
Egyelőre nem adja el az önkormányzat a Fáklya utcában lévő 3000 négyzetméteres területét 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

– Senki nem kérte a pályázat módosítását, mi a büfésor 3000 négyzetméteres ingatlanjának roham tempóban való eladását kifogásoltuk elsősorban, valamint a parkoló kialakítását egy olyan 2000 négyzetméteres területen, ami természetvédelmi terület és jelenleg is magántulajdon. Másrészt az elnyert pályázat nem kizárólag a Fáklya utca fejlesztéséről szól, sok egyéb más, az Öreg-tó partjának megújítását célzó helyszín is szerepel benne, van köztük hasznos és valóságtól szépen elrugaszkodott egyaránt – írta a civil szervezet, akik szerint a Fáklya utcai fejlesztés sorsa még nincs eldőlve.

– Ez nem a polgármester egyszemélyes döntése lesz vagy lehet, ez bizottsági és végül testületi döntési jogkör, terveink szerint a lehető legszélesebb körben lefolytatott társadalmi egyeztetés után. Nyertünk. Némi időt és sok tapasztalatot – ígérték a leendő képviselők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában