Átalakulás

2024.08.19. 09:31

Helyjegy kell a Volánbuszokra? Mi lesz így az ingázókkal?

Átalakul a Volánbusz helyjegyrendszere, ahhoz kapcsolódóan, hogy a busztársaságot 2025 végéig teljesen összeolvasztják a MÁV-START Zrt.-vel. Az új rendszerben a mobilappban egységesen 300 forintba kerül majd a helyjegy, a MÁV honlapján pedig 285-be, éppen úgy, ahogyan a vasúton a nem InterCity helyjegyköteles járatokon. Annak, hogyan fog ez működni a gyakorlatban, a Boon.hu járt utána.

Kemma.hu

Sok kérdést felvet még, hogy hogyan működik majd, ha ajánlott lesz helyjegyet váltani a Volánbuszokra. Annyi bizonyos, hogy az új helyjegyrendszer először a Budapestről induló és oda érkező távolsági buszokat érinti majd, ám az ígéret szerint hamarosan a vidéki városok között is megjelenik. A Boon.hu utánajárt, mi lesz azokkal, akik akár munka vagy egyéb okból napi szinten ingáznak vidéki települések és nagyobb városok között.

Egységes helyjegy-árat vezetnek be a Volánbuszok járatain
Egységes helyjegy-árat vezetnek be a Volánbuszok járatain
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál levélben intézte kérdéseit a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósághoz. Megkérdezték, mi történik, ha mindenki megváltja a helyjegyét, és nincs több hely a buszon, ez esetben tehermentesítő járatokat állítanak be? Ha nincs helyjegye, akkor állhat, akinek nem jut hely? Megkérdezték azt is, hogy ha az utas nem tudja használni az internetes foglalási rendszert vagy az applikációt, esetleg  nincs is olyan eszköze, amin helyjegyet foglalhatna, akkor a buszsofőrnél is megvásárolhatja azt? Terveznek-e létszámkorlátot, ami megállapítja, hogy pontosan hány ember ülhet és állhat a buszokon?  

Mi történik, ha álló utas nem szállítható?

– A helyjegy vásárlása mindenképpen ajánlott, mert az érintett járatokon helyjeggyel nem rendelkező utasok csak a szabad kapacitás erejéig foglalhatják el az esetlegesen szabadon maradt helyeket – olvasható a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának válaszában.

Mint írták, azon autóbuszjáratok esetében, amelyekkel álló utas nem szállítható, a közlekedő autóbusz férőhelyszámának az utasok számára kialakított ülőhelyek számát kell tekinteni. Hozzáfűzték, az utasok elszállításának sorrendjénél a 213/2012. sz. kormányrendeletben foglaltak és üzletszabályzatuk fel- és leszállásra, illetve helyfoglalásra vonatkozó rendelkezései (III. fejezet 6.) irányadók.  Az egyes autóbuszok ülő- (illetve adott esetben álló) helyeinek számát a jármű forgalmi engedélye határozza meg, az ott rögzítettnél több utast egyik autóbuszuk sem szállíthat.

Egyelőre a Budapestről induló buszokat érinti a Volánbusz újítása

Helyjegyet váltani a Volánbusz és a MÁV-START pénztáraiban, illetve a MÁV-START automatáiban, valamint az 5 százalékos kedvezményt biztosító online csatornákon (MÁV app, jegy.mav.hu – ez utóbbi felületen akár a pontos üléshely kiválasztására is van lehetőség) lehet, az autóbusz-vezetőnél azonban nem.

A Boon.hu kérdéseire kapott válaszból kiderül az is, hogy „az új, egységes helyjegy egyelőre a Budapestről induló és oda érkező távolsági autóbuszokon vált elérhetővé, jellemzően az induló autóbusz-állomásoktól.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában