Kemma.hu videó

2024.08.25. 06:40

Történelmi íjászok versengtek az erődben +fotók, videó

Történelmi íjászok versengtek a Monostori erődben. A szervezők célja nem csupán a sport népszerűsítése, hanem a hagyományőrzés is, ezért mindig látványos helyszíneken rendezik meg országos bajnokságukat.

Kemma.hu

A Magyar Íjász Szövetség történelmi szakága minden évben kiemelt helyszínen rendezi meg az országos és nemzeti bajnokságot. Versengtek már váraknál, kastélyoknál, nemzeti parkoknál, most pedig Komáromot, a Monostori erődöt választották, így népszerűsítve a történelmi helyszíneket.

A történelmi íjászok meg is pihentek verseny közben
A történelmi íjászok meg is pihentek verseny közben
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Ezúttal is csaknem 300 történelmi íjász állt lőállásba, akik az ország minden pontjáról érkeztek a Duna-parti városba. Mintegy 60 egyesület képviseltette magát, illetve Erdélyből és a Felvidékről is jöttek versenyzők.

Lovász Tamás, a Magyar Íjász Szövetség történelmi íjász szakágának vezetője elmondta, pénteken rendezték meg a távcéllövő bajnokságot, amely rangsorolóból és csapatdöntőből állt. Szombaton klasszikus versenynap következett, ahol 24 célos kvalifikációs pályát kellett teljesíteniük az íjászoknak. El kellett találniuk állatfigurákat, voltak lőlapcélok és technikai, ügyességi célok is. A különböző korosztályoknak meghatározott szinteket kellett teljesíteniük, amely teljesítésével juthattak tovább a másnapi rangsorolóba. Itt már kevesebb cél van, a legjobbak pedig az egyéni párbaj döntőbe jutnak, ahol kiderül, kik lesznek a magyar bajnokok.

A történelmi íjászat egyre népszerűbb sport világszerte és hazánkban is, sokak számára jelenti a szabadidő hasznos, kellemes eltöltését. Mindemellett lehetőséget ad egyfajta időutazásra is a régi korokba, ápolják a honfoglaló magyarság hadi tudományát és be is mutatják azt a közönségnek.

Kecskeméten rendeztek először országos bajnokságot történelmi íjászok

Az első országos bajnokságot Kecskeméten rendezték, azóta jártak már Egerben, Tatán, Ópusztaszeren, a Citadellánál és Sárospatakon is. 2002 óta a történelmi íjászat a Magyar Íjász Szövetség egyik szakága lett. Mottójuk a sport és hagyományőrzés, csak történelmi jellegű íjakkal, népi viseletben lehet versenyezni, amit a bírók be is tartatnak a résztvevőkkel. Az elmúlt tíz évben nemzetközi szinten is jelentős sportággá nőtte ki magát a történelmi íjászat, amely Ázsiában a legnépszerűbb.

Szeptemberben a magyar csapat Kazahsztánba, Asztanába utazik, ahol részt vesznek a világjátékokon. Jövőre a sportágban világbajnokságot is rendeznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában